Komemoracija: Srbija će pamtiti Dušana Dudu Ivkovića

Foto: KSS Twitter

Komemoracija, povodom smrti legendarnog košarkaškog trenera Dušana Dude Ivkovića, održana je danas u Narodnoj skupšni Srbije, u prisustvu porodice, prijatelja, poštovalaca i visokih državnih funkcionera.

Od trenera, koji je Srbiji doneo tri evropska i jedno svetsko zlato, uz olimpijsko srebro, oprostio se i predsednik Srbije, Aleksandar Vučić, koji je rekao da je ponosan što je država imala takvog čoveka i poručio da Ivković neće biti zaboravljen.

“Iako je fizički otišao, on nikad neće otići iz Srbije, niti će ga iko zaboraviti”, poručio je Vučić.

O liku, delu, sportskoj i ljudskoj zaostavštini jednog od najvećih evropskih košarkaških stručnjaka, govorili su i slavni trener i Ivkovićev kum, Željko Obradović, predsednik Košarkaškog saveza Srbije, Predrag Danilović i prijatelj porodice Ivković, Predrag Pantović.

Komemoraciji su prisustvovali velikani srpske i svetske košarke, poput Dragana Kićanovića, Dimitrisa Itudisa, Svetislava Pešića, Dejana Bodiroge, Novice Veličkovića, Dejana Tomaševića i Nikole Pekovića.

Dušan Ivković će biti sahranjen sutra na Novom groblju u Beogradu, a sahrana je zakazana za 12 časova.

Ivković je umro u četvrtak, 16. septembra, u 78. godini. Iza sebe je ostavio suprugu Nevenku i sinove Petra i Pavla.

Osim Srbije, sa kojom je osvojio šest medalja na najvećim reprezentativnim takmičenjima, nekadašnjoj Jugoslaviji je doneo dva zlata sa Evropskih šampionata, titulu svetskog prvaka i olimpijskog vicešampiona.

Na klupskom nivou je dva puta osvojio Evroligu sa atinskim Olimpijakosom, a ima još tri evropska trofeja – po jedan sa Partizanom, grčkim AEK-om i Dinamom iz Moskve.

Izvor Srna
Ostavite odgovor

Vaša email adresa neće biti vidljiva.