Protest žena u Kabulu, traže da se vrati njihovo ministarstvo

Foto: Youtube screenshot

Više desetina žena je protestovalo ispred avganistanskog ministarstva za ženska prava, koje je zatvoreno nakon što su talibani preuzeli vlast u Avganistanu 15. avgusta.

Umesto ministarstva za ženska prava, sada se tu nalazi ministarstvo za promociju vrlina i sprečavanje poroka, prenosi Rojters.

Žensko osoblje, koje je radilo u ministarstvu, pokušava nekoliko nedelja da se vrati na posao, međutim, uvek dobijaju isti odgovor – a to je da idu kući, dodaje britanska novinska agencija.

Tabla ispred ministarstva za ženska pitanja je zamenjena tablom za ministarstvo za promociju vrlina i prevenciju poroka.

“Ministarstvo za ženska pitanja mora biti ponovo aktivirano. Sklanjanje žena, znači sklanjanje ljudskih bića”, rekla je jedna od okupljenih žena, Basira Tavana.

Kad su talibani prvi put bili na vlasti (1996-2001), devojčicama nije bilo dozvoljeno da pohađaju škole i ženama je bilo zabranjeno da rade i da se edukuju, dodaje Rojters.

Tokom tog perioda, ministarstvo za promociju vrlina i prevenciju poroka je postalo poznato kao talibanska policija za moral, koja je sprovodila šerijatski zakon, tumačeći ga na svoj način, koji je uključivao striktni kodeks oblačenja, javna bičevanja i pogubljenja.

Žene su protestovale dan nakon što su se neke devojčice vratile u osnovne škole sa razredima razvrstanim po polu, ali starije devojčice su se suočile sa mučnim čekanjem, bez ikakvog objašnjenja da li će i kada moći da nastave sa učenjem.

“Ne možete potisnuti glas avganistanskih žena, tako što ćete držati devojčice kod kuće i ograničavati ih, zabranjivati im da idu u školu. Današnje žene u Avganistanu nisu one od pre 26 godina”, rekla je jedna od učesnica protesta, a preneo Rojters.

Izvor Nezavisne/Tanjug
Ostavite odgovor

Vaša email adresa neće biti vidljiva.

fuck idols real milf rides stepson.
porn videos