Da li izbori u Nemačkoj odlučuju o sudbini EU?

Foto: Unsplash

Savezni parlamentarni izbori se u Nemačkoj održavaju 26. septembra. Britanski istoričar, Timoti Garton Eš, komentarisao je izbore u Nemačkoj.

“U Briselu sam prošle nedelje zatekao sve, koji čekaju izbore u Berlinu. U Berlinu sam zatekao sve naelektrisane, neočekivano otvorenim izborima. Jedno je, međutim, jasno – nova nemačka Vlada će biti koalicija i to gotovo sigurno tri, a ne dve stranke”, komentariše Timoti Garton Eš za Gardijan.

Dodaje da to upućuje na najdublje pitanje, koje stoji u osnovi ovog ključnog evropskog događaja.

“Može li demokratija dati rezultate? Tačnije, može li evropski model promena demokratskim konsenzusom, čiji je Nemačka najbolji primjer, proizvesti akcije koje su Evropi preko potrebne, ako želi da se održi u 21. veku?”, kaže Garton Eš.

Timoti Garton Eš smatra da je Evropska unija poput ogromne slot mašine.

“Što se više ananasa ili pomorandži poređa na ekranu, bolji su rezultati”, istakao je Garton Eš.

Smatra da, šta god pisali ugovori EU, u praksi usklađivanje nacionalnih Vlada ostaje ključ svake velike inicijative koju preduzmu.

“Moji prijatelji u Briselu stalno pričaju o tome da “Nemci” guraju ovo ili “Francuzi” guraju ono. Većina evropskih komesara zadržava nacionalnu nijansu. Čak i na velike transkontinentalne partijske grupacije u Evropskom parlamentu značajno utiču nacionalne stranke iz najvećih država članica. Da bi sindikat dobro funkcionisao, potrebna je koalicija sastavljena od koalicija”, govori Garton Eš.

On dodaje da kritičari stalno govore o “demokratskom deficitu” u EU, ali je u stvarnosti gotovo suprotno.

“Sistem je toliko komplikovan i sporo se kreće, upravo zato što zahteva saglasnost 26 demokratski izabranih Vlada, plus Mađarske, kao i demokratski izabranog Evropskog parlamenta, a ponekad i podnacionalnih država i regiona. U EU se stalno pregovora. Nije čudo što se kreće sporo, već što se uopšte kreće”, rekao je Garton Eš.

Dodaje da kriza može pomoći.

“Bez pandemije ne bismo imali 750 milijardi evra (640 milijardi funti) grantova i zajmova, koji bi se oslanjali na zajednički evropski dug, u fond za oporavak, poznat kao EU sledeće generacije. Ogroman plakat sa strane zgrade Evropske komisije u Briselu, prikazuje mladog Evropljanina kako radosno skače, sa rečima budućih generacija EU razbacanom po jednoj potkolenici, ali bi zaista ”šiljati virus” trebalo da bude u centru pažnje. Optimista bi rekao da su poplave u severozapadnoj Evropi i šumski požari u Grčkoj, naterali Evropu da se probudi zbog klimatske krize. Ipak, to je čudna politika koja se za svoj opstanak oslanja na uzastopne krize”, smatra Garton Eš.

Kaže da se u glavnom gradu Nemačke govori o različitim mogućim koalicijama, koje bi mogle proizaći iz onoga što će verovatno biti meseci razgovora između stranaka, nakon saveznih izbora 26. septembra. 

“Kad smo već kod boja, dve najverovatnije koalicije su opisane kao “Jamajka” (boje zastave ostrva – crna za hrišćanske demokrate, žuta za slobodne demokrate i zelene) ili “semafor” (crvena socijaldemokrata zameni hrišćansku, Demokrate crno). Obe koalicije bi bile čvrsto proevropske. Analiza partijskih manifesta pokazuje da Zeleni i slobodne demokrate imaju najviše integracionih, federalističkih vizija za Evropu, iako sa značajnim razlikama među njima. Armin Lašet, demohrišćanski kandidat za kancelara, klasičan je zapadnonemački i zapadnoevropski političar, sa statuom Karla Velikog u kancelariji, ističe Garton Eš.

Kaže da bi semaforska koalicija najverovatnije proizvela zeleno svetlo za Evropu.

“Televizijska debata prošle nedelje između kandidata za kancelara, očigledno je učvrstila mišljenje o pluralnom broju Nemaca da je socijaldemokratski Olaf Šolc – čvrst, postojan i iskusan ministar finansija i zamenik kancelara – jedan od najbolje kvalifikovanih da nasledi Merkelovu. Sklon sam da se složim sa njima”, mišljenja je Timoti Garton Eš.

Izvor Nezavisne novine
Ostavite odgovor

Vaša email adresa neće biti vidljiva.