Nemačka uvodi pravila za nevakcinisane: Ne radi se o pritisku

Foto: Tanjug/AP arhiv/Pixabay

Stanovnici Nemačke, koji se nisu vakcinisali, a koji će zbog povratka iz rizičnih područja ili kontakta sa zaraženima biti prisiljeni na samoizolaciju, više neće dobijati nadoknadu zbog izostanka sa posla, odlučili su juče ministri zdravlja saveznih pokrajina.

“Ne radi se o pritisku, nego o pravednom odnosu. Zašto bi oni, koji sebe i druge štite time što su se vakcinisali, finansirali one koji se, uprkos tome što su mogli da se vakcinišu, to iz ovih ili onih razloga nisu učinili”, rekao je savezni ministar zdravlja, Jens Špan.

Ukidanje isplate pune plate u odsutnosti zbog samoizolacije, kao u slučaju bolesti, stupa na snagu početkom novembra. Špan je objasnio da se time, onima koji se žele vakcinisati, daje još dovoljno vremena da to i obave.

U oktobru se ukidaju besplatni testovi

Bavarski ministar zdravlja, Klaus Holeček, rekao je da je ova mera, kao i ukidanje besplatnih testova od 11. oktobra, signal nevakcinisanima da i oni moraju preuzeti deo odgovornosti u borbi protiv pandemije.

“Bilo bi nesolidarno da ostatak društva snosi finansijske troškove zbog onih koji ne žele da se vakcinišu, a za to nemaju zdravstvene razloge”, rekao je bavarski ministar.

Za one koji su vakcinisani, osim ako dolaze sa područja s virusnim varijantama, ne postoji obaveza samoizolacije.

Sindikati su ponovo kritikovali ovu meru Vlade, koju smatraju nekom vrstom prisile.

“Naravno da i mi građane pozivamo da se vakcinišu u što većem broju. Ali, sukob oko vakcinacije prenositi u preduzeća i tako unositi razdor, nije pametna odluka”, rekao je Hans-Jirgen Urban, član uprave najvećeg nemačkog sindikata IG Metall.

Većina nemačkih saveznih pokrajina je uvela za posete ugostiteljskim, kulturnim i sportskim objektima pravilo ulaska samo za vakcinisane, one koji su ozdravili ili one koji mogu predočiti negativan test.

Preduzetnicima je istovremeno ostavljeno da biraju hoće li u svoje objekte puštati samo vakcinisane i one koji su ozdravili, čime se izbegava pravilo razmaka, što opet omogućava bolje popunjavanje kapaciteta.

Izvor Nezavisne/Index.hr
1 komentar
  1. Nije bitno recite

    Po toj logici mogu nevakcinisani isto reći “zašto da plaćaju porez državi inpoliticarima koji rade protiv njihovih intresa”?
    Ako ne smeju nigde zašto plaćati porez?
    Neka ga plaćaju ti koji sve smeju a po toj logici ni zdravi ne treba da plaćaju zdravstveno osiguranje

Ostavite odgovor

Vaša email adresa neće biti vidljiva.