Poraz u Avganistanu vodi u totalitarizam ili u kompromis?

Foto: Twitter printscreen/Wikimedia commons

Nakon poraza u Avganistanu, SAD će ili skrenuti u sopstveni totalitarizam, radi efikasnije borbe protiv “autoritarnih režima” i “diktatura” ili prihvatiti podelu globalnog uticaja sa Kinom i Rusijom, procenjuje portal “Geopolitika”.

Deo političkih analitičara smatra da se Vašington kreće prema prvoj opciji.

Na geopolitičkom nivou, poraz SAD u Avganistanu će imati ogromne posledice, a jedna od najvećih biće po NATO.

Gotovo sve članice NATO-a su aktivno učestvovale u ratu na avganistanskom tlu, da bi na kraju, “podvijenog repa”, doslovno pobegle na prvi znak američkog vojnog povlačenja.

Nije nikakva tajna da su pojedine članice NATO-a bile nezadovoljne američkom odlukom o povlačenju. Pre svega, reč je o ključnom američkom glavnom vojnom savezniku, Velikoj Britaniji, koja je čak pokušavala da privoli Nemačku i Francusku da zajednički nastave sa vojnom misijom u Avganistanu. Međutim, ni Berlin, ni Pariz, za to nisu pokazali interes.

Štaviše, posle ove neuspele misije NATO-a, ponovo su oživele ideje o potrebi evropske strateške autonomije, osnivanjem zajedničkih evropskih vojnih snaga, koje bi, navodno, u strateškom smislu bile kompatibilne odnosno nadopunjavale američke globalne interese.

Kad je reč o SAD, sad je samo pitanje odakle će se sledeći put povući njihovi vojnici. Verovatno će to biti Irak, budući da je Bagdad to već zatražio na osnovu odluke iračkog parlamenta i to nakon što je vojska SAD ubila iranskog generala Kasema Sulejmanija prošle godine.

Konačan kraj američke imperije i globalne hegemonije, definitivno bi bilo američko političko povlačenje sa Tajvana.

Ne tako davno, izrečene najave bivšeg američkog državnog sekretara Majkla Pompea, o potrebi da SAD konačno otvore vojnu bazu na Tajvanu, deluju kao naučna fantastika.

Čak i bez avanturizma u vezi sa Tajvanom, nakon fijaska SAD i NATO-a u Avganistanu, sve, pa čak i već pokrenuto prebacivanje glavnine vojnih snaga Zapada prema Kini, s ciljem sprečavanja širenja regionalnog i globalnog uticaja Pekinga, deluje neuverljivo.

Američko osiguravanje bezbednosti azijskih partnera izaziva nepoverenje, pa i podsmeh, budući da su “s druge strane barikade” Kinezi, a ne Vijetnamci, Sirijci i talibani, koji su bili mnogo slabiji od Kineza, a na kraju pobedili u sudaru sa Amerikancima.

O poniženju SAD u Avganistanu svedoči i talibanska inauguracija vlasti 11. septembra u Kabulu – tačno na dan kada su izvršeni teroristički napadi u Njujorku, zbog kojih je i pokrenuta američka odmazda u Avganistanu.

Izvor Srna
Ostavite odgovor

Vaša email adresa neće biti vidljiva.