Tri filma koja su dobila najviše “Oskara”

Foto: Wikimedia commons

Osvajanje “Oskara” je oduvek smatrano svojevrsnim vrhuncem uspeha nekog filma.

Dodela ovog značajnog priznanja je i dalje najvažnija holivudska noć i nagrada za većinu filmskih glumaca, reditelja i drugih osoba, koje stavljaju svoj potpis na neki filmski naslov. Neki od njih su napravili prekretnice i revolucije u svetskoj kinematografiji, te su kao takvi poslužili kao merilo za kvalitet. U istoriji dugoj 93 godine su briljirali brojni filmovi, ali tek ih je nekoliko uspelo da osvoji čak 11 čuvenih zlatnih kipova. Ako je verovati ovoj nagradi i njenoj svrsi, ovo je lista onih najuspešnijih oskarovskih filmova ikad.

“Ben Hur”, “Titanik” i “Gospodar prstenova: Povratak kralja” se smatraju najnagrađivanijim filmovima u istoriji “Oskara”, a odmah za njima slede i oni koji su imali takođe odličan uspeh, ali sa ipak malo manje nagrada. Tako su se sledeći na skali našli “Priča sa zapadne strane” sa zapaženih 10 nagrada, čuveni “Amadeus” sa osam cenjenih “Oskara”, te “Engleski pacijent” sa devet.

“Ben Hur”

Ovaj filmski klasik iz 1959. godine se danas smatra najboljom epskom filmskom pričom u američkoj kinematografiji. Fascinantno je sve što obeležava film, a posebno kostimografija, uz savršenu tehniku snimanja. Upravo je akciona scena trke konja i kočija bila revolucionarna za filmsku industriju – bila je najduža scena u filmu do tada. Radnja klasika, koji je zapravo rimejk originala, prati bogatog jevrejskog princa Judu Ben Hura, koji živi dobar život u Jerusalimu. Međutim, kad u taj grad dođu rimski vojnici, na čelu s komandantom Mesalom, Judin život se drastično menja, a posebno nakon što zbog nesrećnog spleta okolnosti biva osuđen na prognanstvo i kaznu za celu njegovu porodicu.

“Titanik”

Džek i Rouz su postali najslavnija ljubavna priča u filmskoj istoriji, a film je lansirao karijere Kejt Vinslet i Leonarda Di Kaprija, koje i danas publika prepoznaje kao najveće holivudske velikane. Osvojio je čak 11 “Oskara”, među kojima su i oni za najboljeg režisera (Džejms Kameron) i najbolji film, a iako je izgubio u kategoriji originalne pesme, čak i danas baš svi znaju kultnu numeru. Nesrećna ljubav je naišla na simpatije celog sveta, tako da danas retko ko ima da ne zna o čemu se radi u čuvenom “Titaniku”.

“Gospodar prstenova: Povratak kralja”

Daleko najslavnija filmska trilogija, odnosno franšiza, bila je fascinantan ulazak fantastike u mejnstrim žanr. Reditelj, Piter Džekson, uneo je epske avanture u bioskopske dvorane na spektakularan način, a osim toga, trilogija je kristalizovala mogućnosti specijalnih vizuelnih efekta i rasplamsala kreativnost filmskih umetnika u ovom polju. To je tek delić uticaja LOTR-a na svet filma, a značaj trilogije je ovenčan 2003. godine, kad je poslednji nastavak – “The Return of the King”, odneo čak 11 “Oskara”, među kojima su, očekivano, oni za vizuelne efekte, miks zvuka, montažu, kostimografiju, ali i oni za najbolji film i reditelja.

Izvor Nezavisne novine
Ostavite odgovor

Vaša email adresa neće biti vidljiva.