Nemci danas biraju – otvorena birališta za parlamentarne izbore

Foto: Reuters

U Nemačkoj su jutros otvorena birališta, na kojima građani biraju 20. saziv Bundestaga, a u saveznim pokrajinama Berlin i Meklenburg-Zapadna Pomeranija (Mek-Pom) se biraju i pokrajinski parlamenti.

Na izborima pravo glasa ima oko 60,4 miliona Nemaca, što je gotovo milion birača manje nego pre četiri godine na prethodnim parlamentarnim izborima 2017. godine, prenose agencije.

Oko 2,8 miliona ljudi glasa prvi put na izborima za Bundestag. Nemačka je podeljena na 299 izborne jedinice, od čega ih je najviše u najmnogoljudnijoj saveznoj pokrajini Severnoj Rajni-Vestfaliji (64), a najmanje u saveznoj pokrajini-gradu Bremenu (2).

Ove godine se, zbog pandemijskih uslova, očekuje i rekordan broj glasača koji će glasati na daljinu. Kako se navodi, njihov broj je u stalnom porastu poslednjih godina.

Na izborima 2017. godine je na taj način glasalo 28,6 odsto birača, a predviđa se da će na ovim izborima putem pošte glasati gotovo 40 odsto.

Dvadeseti saziv Bundestaga bi mogao da bude i najveći do sada. Prve procene, na temelju izlaznih anketa, biće objavljene odmah po zatvaranju birališta u 18 časova, a rezultati na temelju prebrojanih glasova stizaće tokom večeri.

Prvi nepotpuni službeni rezultati se očekuju oko ponoći. Za razliku od prethodnih, ove godine se tri stranke bore za mesto šefa Vlade, a moguće je da nijedna od njih neće moći da formira većinu u Bundestagu sa samo jednim koalicionim partnerom.

To su Hrišćansko demokratska unija (CDU), Socijaldemokratska partija i stranka Zelenih.

Izvor Nezavisne/Tanjug
Ostavite odgovor

Vaša email adresa neće biti vidljiva.