Ustoličen vladika Metodije

Foto: SPC

Njegova svetost patrijarh srpski Porfirije je danas ustoličio episkopa budimljansko-nikšićkog Metodija, u manastiru Đurđevi stupovi kod Berana.

“Vladiko Metodije, uvodim vas u čin episkopa budimljansko-nikšićkog. Postajete episkop ove eparhije. Mnogi će očekivati od vas, ali vi ćete znati da je Hristos početak i kraj. Vi ćete znati da date živi odgovor, koji će biti najspasonosniji”, rekao je patrijah Porfirije.

Srpski patrijarh je i ovom prilikom ukazao na obmane da Crkva ima pretenzije u odnosu na neke teritorije, da ugrožava nečiji autoritet, da se bori za vlast od ovoga sveta ili da ima bilo kakve slične težnje.

“Ti, koji to govore, obmanjuju narod. Nas zavarati ne mogu, jer mi smo sabrani oko svetinje Svetoga Georgija, ali mnoga naša braća, naši srodnici, u kojima još nije proklijalo autentično seme vere, bivaju zavođeni. U odnosu na njih, progovoriću opet – duh litija je pokazao kakav treba da bude naš stav. Neka bude ko šta hoće, neka se oseća da pripada kom hoće narodu, ma koliko ponekad mi mislili drugačije”, rekao je patrijah Porfirije.

Vladika Metodije /po rođenju Ljubiša/ Ostojić je rođen 1. aprila 1976. godine u Sarajevu, kao treće dete Milinka i Dragice.

Osmogodišnju školu i prva dva razreda gimnazije je završio u Sarajevu, odakle se usled ratnih zbivanja sa porodicom preselio u Podgoricu, gde je završio gimnazijsko školovanje.

Diplomirao je na Ekonomskom fakultetu Univerziteta Crne Gore 2001. godine, a godinu dana kasnije je došao u Cetinjski manastir, gde je zamonašen 11. jula 2004. godine pod imenom Metodije.

Za namesnika Cetinjskog manastira je postavljen 1. februara 2010. godine, a u čin arhimandrita je rukoproizveden na Petrovdan 2013. godine, kada je i diplomirao na Pravoslavnom bogoslovskom fakultetu Svetog Vasilija Ostroškog u Foči, Univerzitet u Istočnom Sarajevu.

Magistrirao je na Pravoslavnom bogoslovskom fakultetu Univerziteta u Beogradu 2015. godine, a akademsku 2016/17. godinu je proveo na Aristotelovom Univerzitetu u Solunu, gde je učio grčki jezik i doktoriao na Teološkom fakultetu tog Univerziteta.

Za episkopa budimljansko-nikšićkog je izabran na ovogodišnjem majskom Saboru Srpske pravoslavne crkve, održanom u Hramu Svetog Save u Beogradu.

Izvor Srna
1 komentar
  1. Bepa recite

    Д_О_С_Т_О_Ј_А_Н_!

Ostavite odgovor

Vaša email adresa neće biti vidljiva.