Makron poručio Evropljanima da ne budu naivni

Reuters

Evropa treba da prestane da bude naivna kada je riječ o odbrani svojih interesa i da izgradi vlastite vojne kapacitete, rekao je danas francuski predsjednik Emanuel Makron nakon što je Grčka sklopila sporazum o kupovini francuskih fregata za oko tri milijarde evra.

Francuska je zapala u duboku diplomatsku krizu u odnosima sa SAD, Australijom i Velikom Britanijom ranije ovog mjeseca nakon trilateralnog nuklearog pakta zbog kojeg je Francuska ostala bez unosnog ugovora o isporuci podmornica Kanberi.

“Evropljani moraju da prestanu da budu naivni. Kada smo pod pritiskom sila koje povremeno zaoštravaju svoj stav potrebno je da reagujemo i pokažemo da imamo snagu i kapacitet da se sami branimo. Bez eskalacije stvari, ali da se zaštitimo”, izjavio je Makron na konferenciji za novinare sa grčkim premijerom Kirjakosom Micotakisom.

Francuski predsjednik je napomenuo da ovo “nije alternativa savezu sa SAD” niti zamjena, već “preuzimanje odgovornosti za evropski stub u NATO-u i izvlačenje zaključka da Evropa ima zadatak da sama brine o svojoj zaštiti”.

Prema današnjem sporazumu, Atina je pristala da kupi tri fregate sa opcijom kupovine i četvrte za oko tri milijarde evra, rekao je Rojtersu izvor iz Vlade Grčke. /

Izvor Srna
Ostavite odgovor

Vaša email adresa neće biti vidljiva.