Moskva: Dešavanja na Kosmetu novi talas protjerivanja Srba

Twitter

Dešavanja na Kosovu i Metohiji predstavljaju novi talas protjerivanja Srba iz pokrajine, a organi koji treba da zaštite prava i interese Srba postoje samo na papiru, rekla je portparol ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova.

Ona je napomenula da Zajednica srpskih opština /ZSO/ na Kosmetu, čije je osnivanje trebalo da bude garancija zaštite prava i interesa Srba u pokrajini, postoji samo na papiru, zbog sabotiranja od strane vlasti u Prištini, koje su posvećene potpunom preuzimanju kontrole represijom u samoproglašenom Kosovu.

Zaharova se usredsredila na činjenicu da praksa koju sprovode političari u Prištini ne dobija odgovarajuću procjenu ni iz Brisela, koji je ovlašćen da doprinese pronalaženju političkog rješenja u odnosima Beograda i Prištine, niti od SAD koje kosovski Albanci odavno smatraju saveznicima.

“Još jednom naglašavamo da Kfor i Euleks imaju mandate koji su potrebni za sprečavanje bezakonja i nose punu odgovornost za zaštitu civilnog stanovništva i osiguravanja mira i bezbjednosti”, navela je Zaharova.

Prema njenim riječima, vrijeme je da se izvrši pritisak na vlasti u Prištini da povuku bezbjednosne snage sa sjevera Kosova i Metohije i spriječe izbijanje otvorenih sukoba, javio je TASS.

Rusko Ministarstvo spoljnih poslova pozvalo je ranije NATO i EU da hitno pozovu vlasti samoproglašenog Kosova u Prištini da povuku snage sa sjevera Kosova i Metohije i spriječe eskalaciju situacije.

Patrole Kfora stigle su ranije danas na administrativni prelaz Jarinje, koji razdvaja centralnu Srbiju od sjevernog dijela Kosova i Metohije, prenio je “Sputnjik”.

Helikopteri Kfora u dva navrata su juče nadlijetali Jarinje i Brnjak, kao i sjever Kosova i Metohije, a iz ove formacije su poručili da pomno prate situaciju na cijelom samoproglašenom Kosovu i da su povećali broj i trajanje rutinskih patrola, uključujući i sjever.

Srbi deveti dan ne odustaju od mirnog protesta, nezadovoljni raspoređivanjem specijalnih snaga policije na administrativnim prelazima Jarinje i Brnjak i odlukom Prištine o zamjeni registarskih tablica.

Grupa od petnaestak Srba iz opština na sjeveru Kosova i Metohije napadnuta je juče u južnom dijelu Kosovske Mitrovice – niko nije teže povređen iako su neki napadnuti flašama i noževima.

Kosovska agencija za civilnu registraciju objavila je podatak da je od 20. septembra, kada je uvedena mjera izdavanja privremenih tablica, do danas izdala nešto više od 10.000 tablica, uglavnom, na prelazima, a dio i na teritoriji sjevera Kosova i Metohije, ali da je najveći broj tablica izdat na administrativnom prelazu Merdare.

Specijalne jedinice policije – Rosu samoproglašenog Kosova raspoređene su od 20. septembra na administrativnim prelazima sa centralnom Srbijom.

Izvor Srna
Ostavite odgovor

Vaša email adresa neće biti vidljiva.

fuck idols real milf rides stepson.
porn videos