Mediji: EU nije saglasna oko garancija za članstvo Balkana

Foto: Wikimedia commons

Evropska unija se više ne može saglasiti oko davanja garancija za buduće članstvo šest ekonomija Balkana, nakon što je tom regionu obećala mesto u evropskom klubu, prenosi agencija Rojters, pozivajući se na četvoricu evropskih diplomata i jedan interni dokument.

Na samitu lidera EU i Balkana, koji se održava 6. oktobra, Evropska unija bi trebala da ponovi svoje obećanje dato pre 18 godina o “davanju nedvosmislene podrške evropskoj perspektivi Zapadnog Balkana”, sudeći prema nacrtu deklaracije za samit, datiranom na 11. septembar, u koji je Rojters imao uvid.

Taj nacrt je, međutim, prošao najmanje dve runde razgovora bez postizanja dogovora, tvrde neimenovane diplomate.

Članice EU ne žele da otkriju svoje pozicije, ali bogate severne zemlje, poput Danske, Francuske i Holandije, strahuju od ponavljanja brzog pristupanja Rumunije i Bugarske iz 2007. godine i lošeg upravljanja migracijama istočnoevropskih radnika u Veliku Britaniju, što je, kako navodi Rojters, mnoge Britance okrenulo protiv EU.

Britanska agencija navodi i da se Bugarska protivi pridruživanju Severne Makedonije, zbog spora oko jezika.

Čak i ako EU konačno usaglasi neki zajednički stav, ovakva situacija je, kako ocenjuje Rojters, odraz zastoja u planu EU da izgradi “prsten prijatelja” od Ukrajine do Tunisa, nudeći bliže veze, trgovinu i pomoć.

Izvor Nezavisne/Tanjug
Ostavite odgovor

Vaša email adresa neće biti vidljiva.

fuck idols real milf rides stepson.
porn videos