Mediji: EU raspravlja o suspenziji bezviznog režima za Srbiju!

Foto: RTRS screenshot

Nezakonit boravak i neosnovani zahtevi za azil građana Moldavije, Gruzije i Ukrajine, kao i sa zapadnog Balkana, pokrenuli su u Briselu raspravu o suspenziji bezviznog putovanja u Evropsku uniju (EU), piše portal EU – Obzerver.

Najglasnije, kad je reč o navodnoj zloupotrebi bezviznog režima, su Nemačka, Francuska i Italija.

Interni dokument EU od 27. septembra, u koji je portal imao uvid, navodi 10 najproblematičnijih zemalja, kad je reč o poštovanju bezviznog režima, među kojima su Moldavija, Ukrajina i Gruzija, a pominju se i Srbija i Albanija.

Primećen je porast neovlašćenog boravka državljana Albanije, Moldavije i Ukrajine, a broj zahteva za azil u poslednja tri meseca je porastao i iz Gruzije.

Razlog za ponovno uvođenje viza, može biti povećanje za 50 odsto nezakonitog boravka ili neosnovanih zahteva za azil, kao i ukoliko zemlje odbiju da prihvate svoje državljane, objašnjava se u tekstu.

Prema podacima o kršenju zakona o strancima 2020. godine u Nemačkoj, Albanija je na drugom mjestu, Ukrajina na petom, Srbija na sedmom, Moldavija na devetom i Gruzija na desetom mestu.

“U slučaju malog ili nikakvog napretka trećih zemalja, Evropska komisija bi trebalo, prema našem mišljenju, da naglasi da je pokretanje Mehanizma za suspenziju bezviznog režima realna opcija” navela je nemačka delegacija u dokumentu.

Slično stanovište ima i Italija, naročito po pitanju Moldavije, zbog mreža trgovine ljudima.

Francuska je nezadovoljna zbog Albanije i Gruzije i ostaje na oprezu kad je reč o srpskim državljanima.

Češka je saopštila da je primetila povećan broj neosnovanih zahteva za azil državljana Moldavije, Gruzije i Ukrajine.

Izvor Nezavisne/Tanjug
Ostavite odgovor

Vaša email adresa neće biti vidljiva.

fuck idols real milf rides stepson.
porn videos