Nemačka: Inflacija premašila četiri odsto, prvi put za 28 godina!

Foto: Unsplash

Nemačka stopa inflacije je ovog meseca premašila prag od četiri odsto, prvi put za skoro 28 godina, saopštio je Savezni zavod za statistiku.

Potrošačke cene su porasle za 4,1 odsto u septembru, u odnosu na isti mesec prošle godine, saopštila je kancelarija, pozivajući se na preliminarnu kalkulaciju.

Poslednji put je taj broj premašio prag od četiri odsto u decembru 1993. godine, kad je inflacija porasla 4,3 odsto u odnosu na prethodni mesec.

Veća inflacija slabi kupovnu moć potrošača. Rastuće stope inflacije su takođe loša vest za štediše, kojih u Nemačkoj ima mnogo.

Inflaciju već mesecima podstiče rast cena energenata. Ekonomski oporavak je nakon pandemije doveo do značajnog porasta potražnje za sirovom naftom, što dovodi do rasta cena, navodi DPA.

Prema preliminarnim podacima, u septembru su potrošači morali da plate 14,3 odsto više za energiju i gorivo za domaćinstva, nego godinu ranije.

Povlačenje privremenog smanjenja poreza na dodatu vrednost povezanog sa pandemijom, takođe utiče na trend inflacije. Redovne tarife su ponovo na snazi od januara ove godine, pa roba i usluge postaju skuplji.

Stope inflacije od oko pet odsto, u najvećoj evropskoj ekonomiji, smatraju se mogućim ove godine. Međutim, ekonomisti ovaj porast inflacije vide kao privremenu pojavu. Takođe, oni ne vide povećan rizik od produženog poskupljenja i rasta cena.

“Sve dok sporazumi o platama ostaju umereni, nema mnogo nagoveštaja da ćemo naići na stalnu inflaciju”, rekla je Veronika Grim, članica najvažnijeg nemačkog savetodavnog odbora za pitanja ekonomske politike.

Izvor Srna
Ostavite odgovor

Vaša email adresa neće biti vidljiva.