Etiopija proteruje sedam zvaničnika Ujedinjenih nacija

foto unsplash

Ministarstvo spoljnih poslova Etiopije je saopštilo da je odlučilo da protera sedam visokih zvaničnika Ujedinjenih nacija zbog navodnog mešanja u unutrašnje poslove zemlje. Portparolka Bele kuće Džen Psaki istakla je da SAD osuđuju odluku o proterivanju i navela da neće oklevati da primene sankcije protiv onih koji ometaju humanitarne napore u zemlji. Generalni sekretar UN Antonio Guteres izjavio je da osoblje Ujedinjenih nacija koje učestvuje u humanitarnim operacijama “nepristrasno i neutralno”.

Među sedam nepoželjnih zvaničnika su i oni iz Dečjeg fonda Ujedinjenih nacija (UNICEF) i Kancelarije Ujedinjenih nacija za koordinaciju humanitarnih poslova (OCHA), prenosi Rojters.

Zvaničnici UN su, prema saopštenju etiopskog ministarstva, proglašeni za persone non grata i dat im je rok od 72 sata da napuste zemlju.

SAD osuđuju proterivanje zvaničnika Ujedinjenih nacija iz Etiopije i neće oklevati da primene sankcije protiv onih koji ometaju humanitarne napore u zemlji, saopštila je sekretarka Bele kuće Džen Psaki.

Potez Adis Abebe je usledio nakon što je prethodno izaslanik UN Martin Grifits izneo optužbe na račun vladine blokade oblasti Tigraj, zbog čega se stanovništvo u toj oblasti nalazi na ivici humanitarne katastrofe, pošto su otežane isporuke medicinske opreme, hrane i goriva u taj, sukobima zahvaćeni region.

Generalni sekretar UN Antonio Guteres izjavio je da je šokiran proterivanjem sedam zvaničnika svetske organizacije iz Etiopije, navodeći da ima puno poverenje u njih.

Guteres je rekao da je osoblje UN koje učestvuje u humanitarnim operacijama “nepristrasno i neutralno”, navodi Asošijejted pres.

Istakao je da su UN u kontaktu sa vladom Etiopije “u očekivanju da će osoblju o kojem je reč biti dozvoljeno da nastavi važan posao”.

Izvor RTS
Ostavite odgovor

Vaša email adresa neće biti vidljiva.