Litijum u Pranjanima – “Znamo da – NE DAMO”

foto tv TSD/wikimedia commons

Piše: Svetlana Djokić, novinar TSD

“Basenom Pranjani” nazvan je lokalitet koji obuhvata pet sela, gde su najavljena geološka istraživanja na litijum i borne materijale. Selo koje pripada opštini Gornji Milanovac, na idealnih 500 metara nadmorske visine, poznato je kroz istoriju po misiji “Halijard”, spasavanju 500 savezničkih pilota, ali i po razvijenom seoskom turizmu, mlečnom govedarstvu, (čak tri relevantne mlekare su na ovom području), po razvijenoj poljoprivredi. Ovde, po statistici, živi najviše porodica u Srbiji, koji imaju po troje i više dece.

Na 26 kilometara kvadratnih predvidjena su geološka istraživanja, koja obuhvataju gotovo celo Pranjane,  deo sela Družetići,Koštuniće, veliki deo sela Leušići, a jedan krak pruža se i prema Ravnoj Gori.
Jedno od najaktivnijih ekoloških udruženja iz Srbije jeste “Suvoborska greda”, koje predvodi Ljiljana Bralović, pesnikinja i ekološki aktivista. Ona i članovi njenog uduženja bili su ispred Opštine Loznica, u avgustu, kada je usvajan Prostorni plan kojim se kompanija RIO TINTO uvodi u isti, govorila je na protestu u Beogradu 11. septembra “USTANAK ZA OPSTANAK” i poručila: “ZNAMO DA – NE DAMO.”
Spoznavši sva mišljenja stručne javnosti, pre svega istaknutih članova SANU, o pogubnosti geoloških istraživanja na litijum i borne materijale, meštani Pranjana i okolnih sela, potpisali su peticiju, više od 50 posto stanovništa, kojom žele da se unese zabrana u Prostorni plan opštine Gornji Milanovac i ne dozvoli raskopavanje i punktiranje terena. Smatraju da bi bilo svrsishodnije razmisliti koliko bi za ceo kraj bilo prosperitetnije da se novac od hipotetičke rudne rente (3-4posto), uloži u poljoprivredu, jer znaju da je ona  pravi resusrs i dobrobit i za celu Srbiju.
U ovom kraju postojali su rudnici magnezita, ali znajući kakva su svetska iskustva sa rudarenjem litijuma, što su preneli svetski mediji, meštani svih sela su ozbiljno zabrinuti za svoja imanja, a najviše za ekološki sistem celog područja.
Put koji se gradi Takovo – Galovići izaziva još veću zebnju kod meštana ovog kraja, jer ne postoji tabla o podacima ko put gradi. Kažu, ako je opština, treba da se zahvalimo. Sumnje padaju, vele oni, na kompaniju RIO TINTO, koja gradi infrastrukturu za svoje rudarske potrebe…
Mladi ljudi, koji bi želeli da se ovde skuće, da očuvaju pradedovska imanja, zbunjeni su – da li da idu u grad ili da ostanu…
Izvor TSD
Ostavite odgovor

Vaša email adresa neće biti vidljiva.