Petković: U Briselu smo odbranili mir i pravo na slobodu kretanja

foto twitter Miroslav Lajčak screenshot

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković izjavio je danas da je najvažnije u juče postignutom dogovorom odlazak Rosu, dolazak Kfora i to da neće biti više skidane tablica Srbima koji žive na sjeveru KiM.

Petkocić je za RTS rekao da “nema besplatnog ručka” u Briselu i da je za to moralo da se izbori.

Dodao je da je zadovoljan dogovorenim, imajući u vidu koliko je situacija teška, a to mu potvrđuje i stanje sa terena.

“Naš srpski narod zajedno sa predsednikom Vučićem i timom u Briselu odbranio je mir i pravo na slobodu kretanja”, rekao je Petković.

Naglasio je da je sporazum koji je dogovoren bolji od onog iz 2011. godine, na koji su se iz Prištine pozivali.

“Kurti se poziva na sporazum iz 2011. ali na osnovu ovog sporazuma tog sporazuma nema, već će se primenjivati ono što je dogovoreno 2016. godine, dakle nema više nikakvog reciprociteta”, naveo je Petković.

Rekao je da to znači da će se govoriti o onome što je dogovoreno Briselskim sporazumom, prije svega o Zajednici srpskih opština i da je jasno rečeno i da je u slučaju Ivana Todosijevića prekršen Briselski sporazum u tački 10 i prisustvu srpskih sudija.

“Naš stav od koga nismo odustali je upravo ZSO, nema besplatnog ručka u Briselu, za ovo smo morali da se izborimo”, istakao je Petković.

Govoreći o razgovoru sa novim specijalnim izaslanikom SAD Gabrijelom Eskobarom, Petković je ocijenio da je riječ o vrlo iskusnom diplomati i izrazio zahvalnost što je on prvog dana demantovao Bisljimija da je u Briselu nešto dogovoreno.

“Tokom dva dana nisam ni video Bisljimija i time smo pokazali da nema direktnih razgovora sa Prištinom dok je Rosu na terenu”, naglasio je direktor Kancelarije za KiM.

Petković smatra da je važno da u dijalogu postižemo rješenja i idemo korak po korak u iznalaženju rješenja.

“Merili smo svako slovo i bitno je da imamo dobar sporazum”, rekao je Petković.

Izvor Nezavisne novine
Ostavite odgovor

Vaša email adresa neće biti vidljiva.