Plate u BiH su pet puta niže nego u Nemačkoj, a troškovi života dva puta!

Foto: Pixabay/Unsplash

BiH je jedna od najjeftinijih zemalja u Evropi po troškovima života, objavljeno je u najnovijoj studiji Nemačkog zavoda za statistiku.

Studija se bavi kupovnom moći nemačkih državljana, u slučaju da se zateknu u nekoj od 36 evropskih zemalja, a od BiH, gde su troškovi stali na 50 odsto, Nemcima su jeftiniji jedino Severna Makedonija i Turska. U studiji je naglašeno da je u BiH za mesec dana normalnog života za jednu osobu potrebno 1.050 maraka, dok je u Nemačkoj potreban 1.091 evro, odnosno dvostruko više.

Kako je navedeno, u ove indekse su uračunati iznosi koje pojedinac treba da izdvoji za troškove tipične za jedno domaćinstvo, kao i za smeštaj, prevoz i druge osnovne potrepštine.

Istovremeno, prema dostupnim statističkim podacima, prosečna plata u Nemačkoj je prošle godine iznosila 3.950 evra bruto, što znači da su u taj iznos uračunati i porezi i doprinosi koje treba platiti. Prosečna bruto plata u BiH je oko 1.550 maraka (794 evra), dok je neto iznos oko 1.000 maraka.

Nemački zavod za statistiku ističe da u Nemačkoj domaćinstvo mesečno za hranu i piće izdvaja oko 321 evro po osobi, dok je u BiH, prema podacima kojima raspolažemo iz prosečne sindikalne korpe, taj iznos oko 231 marku po osobi.

Što se tiče cena hotela, cene u BiH su, kako je navedeno, između 44 i 60 evra, dok su u Nemačkoj cene prosečnih hotela oko 115 evra u Minhenu, pa do 85 u Drezdenu. U BiH je cena prosečne karte za gradski prevoz oko evro, dok je u Nemačkoj taj iznos otprilike dvostruko veći.

Što se tiče troškova prevoza, prema nemačkim podacima, Nemac svojim automobilom godišnje pređe oko 11.000 kilometara, dok je taj iznos u BiH u proseku oko 8.000 do 10.000. Nemački auto-klub ističe da Nemac godišnje na gorivo potroši oko 990 evra, dok u BiH potroši oko 1.200 maraka.

Prema studiji “Destatisa”, za Nemce je najskuplja Švajcarska, koja je od Nemačke skuplja za oko 50 odsto. Iza Švajcarske se nalaze Island i Norveška, koji su, kako je naglašeno, 30, odnosno 20 odsto skuplji od Nemačke. Turska, kako je navedeno, za trećinu je jeftinija od Nemačke, a Severna Makedonija za 47 odsto.

U regionu je najskuplja, očekivano, Slovenija, koja ima troškove od 79 odsto nemačkog nivoa, a sledeća je Hrvatska, sa 64 odsto nemačkog nivoa. Srbija ima troškove 56 odsto nemačkog nivoa, a Crna Gora 52 odsto. Inače, ispred BiH su sledeće zemlje i to ovim redom: Srbija, Albanija, Crna Gora, Bugarska, Rumunija, iza koje dolazi BiH.

U Nemačkom zavodu za statistiku kažu da su u većini susednih zemalja, troškovi veći nego u Nemačkoj, navodeći primer da je u Danskoj potrebno za potrošačku korpu platiti 28 odsto više, dok je taj iznos u Holandiji sedam odsto veći. Oni pojašnjavaju da su u svojoj studiji računali koliko košta određena količina robe i usluga u različitim zemljama Evrope.

“Cilj je uporediti nivo cena u drugim zemljama s nemačkim cenama. Mi svakog meseca objavljujemo i klasificiramo oko 500 nivoa cena u različitim zemljama za različite artikle i usluge, poput životnih namirnica ili energije”, naglasili su oni.

Izvor Nezavisne novine
Ostavite odgovor

Vaša email adresa neće biti vidljiva.