Slovenija predlaže proširenje EU na Zapadni Balkan do 2030. godine

Foto: Wikimedia commons

Evropska unija bi do kraja decenije trebalo da se proširi na čitav Zapadni Balkan, prema predlogu Slovenije, koji predstavlja iznenađenje za članice, pre samita sledeće nedelje.

Slovenija, koja trenutno predsedava Savetom EU, iznela je u petak ideju o brzom priključenju zemalja, uključujući Srbiju i Bosnu i Hercegovinu, neposredno uoči sastanka evropskih lidera, na kom će se razgovarati o proširenju Unije, piše “Financial times”.

Kako se navodi, predlog iznet na sastanku ambasadora u Briselu, iznenadio je ostale zemlje članice, a neke su ga opisale kao potpuno nerealan, s obzirom na ekonomske i političke izazove u regionu.

Proširenje spada u visoko osetljiva pitanja za EU, koja je podeljena u vezi s pitanjem brzine kojom bi zemljama trebalo dozvoliti pridruživanje, a istovremeno je pod pritiskom da nastavi pristupne pregovore sa balkanskim zemljama, koje takođe jačaju svoje veze s Kinom i Rusijom.

EU je proširena sa 13 novih država članica između 2004. i 2013. godine u brzoj ekspanziji, a nakon toga, bivši predsednik Evropske komisije, Žan-Klod Junker, obećao je da neće biti prijema do 2019. godine, ali zemlje kandidati postaju sve nestrpljivije brzinom Brisela u pregovorima.

Lideri svih zemalja članica EU i zemalja Zapadnog Balkana: Albanije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Severne Makedonije, Srbije i samoproglašenog Kosova, prisustvovaće samitu u sredu.

Diplomate iz država članica, koje žele da Brisel ubrza pregovore sa Zapadnim Balkanom, uglavnom sa istoka i juga bloka, zalažu se postavljanju “ambicioznih planova” za pristupanje, ali priznaju da bi preciziranje “striktnih rokova” bilo “politički eksplozivno”, navodi “Financial times”.

Stav EU prema regionu dodatno komplikuje to što pet država članica: Kipar, Grčka, Rumunija, Slovačka i Španija, ne priznaju Kosovo, koje se 2008. godine samoproglasilo za državu.

Predsednica Evropske komisije, Ursula fon der Lajen, obišla je Zapadni Balkan uoči samita, ponavljajući svoju podršku zemljama da se pridruže Uniji, ali političari u regionu na ovu temu gledaju sa skepticizmom, jer mnoge države članice ne pokazuju želju za proširenjem.

Komisija, koja vodi proces evaluacije napretka ka članstvu u EU, rekla je da pregovori s Albanijom i Severnom Makedonijom trebaju da krenu napred “što je pre moguće”, pošto je trebalo da te dve zemlje još prošle godine započnu pristupne pregovore, ali su i dalje blokirane zbog nedostatka jednoglasne podrške članica.

Severna Makedonija, jedna od zemalja koje traže pridruživanje, poručila je da pozdravlja pritisak koji Slovenija vrši na Brisel i da je vreme da Unija načini takav korak.

Izvor Nezavisne/Tanjug
Ostavite odgovor

Vaša email adresa neće biti vidljiva.