Audi automobili će moći da promene boju karoserije pritiskom na dugme!

Foto: Pixabay

Audi upravo dorađuje rešenje, poznato iz naučno-fantastičnih filmova. Ovde dolazi zaista brza promena boje karoserije i kraj večnoj dilemi u izložbenom salonu.

Kad se pokaže da smo odabrali pogrešnu boju i nismo zadovoljni, postupak promene nije jednostavan. Naravno, možete se dogovoriti sa limarom, ali takvo “tradicionalno” lakiranje je skupo.

Osim toga, neće svaki sledeći vlasnik automobila razumeti šta se dogodilo. Možda će vas optužiti za prikrivanje saobraćajne nesreće.

Bolji i popularniji način je pokriti automobil folijom. Zatim, možete malo eksperimentisati s bojama, uzorcima i teksturama, a to je stvarno brza promena boje.

Čitav proces retko traje više od tri dana. Cena može biti problem, a ne vole svi filmove.

“Bilo bi sjajno da samo pritisnete dugme i promenite boju”

Ideja direktno iz naučno-fantastičnih filmova, tj. promena boje karoserije pritiskom na dugme, može otići u serijske automobile zahvaljujući proizvođaču iz Ingolštata. Osim što zasad verojatno neće biti jeftino.

Razlog za pojavu takve novine, barem službeno najavljene, jeste ekologija i smanjenje potrošnje energije. Nakon uvođenja opisanih rešenja, crni automobili će leti koristiti samo 1-2 posto više energije od bele.

Danas je ovaj parametar veći. Uglavnom se radi o potrebi hlađenja vruće unutrašnjosti.

Brza promena boje karoserije s dugmetom – kako to funkcioniše?

Na karoseriji Audija (na slikama je korišćen E-tron GT, koji zapravo odgovara podneblju naučne fantastike) biće premaz, koji pod uticajem struje može prikazati zadatu boju koju je vozač odabrao dodirom na ekranu (pa je “dugme” izvesno potcenjivanje).

Kad se isključi, tada će automobil imati svoju “izvornu” boju, to je boja na kojoj je karoserija ofarbana ispod premaza.

Ukratko, radi se o aktivnoj boji koja je vidljiva ili ne, zavisno od toga šta vozač odabere, piše Automobili.ba.

Izvor Nezavisne/automobili.ba
Ostavite odgovor

Vaša email adresa neće biti vidljiva.