Plod jeseni: Mušmule, zaboravljeno zdravo voće

Foto: Wikimedia commons

Mušmule, voće interesantnog naziva, potiču iz jugozapadne Azije, odakle su prenete u Evropu, najpre na područje Grčke i Italije, a ubrzo su se proširile po celom Starom kontinentu.

Zdravo voće su koristili pripadnici brojnih civilizacija zbog njegove lekovitosti, sve do poslednjih stotinu godina. Tada su, uvođenjem novih sorti voća, povrća i začina, mušmule postale nepravedno zapostavljene. Ali, izgleda da se ta situacija menja – mušmule se zasluženo vraćaju u svakodnevne jelovnike, zbog obilja hranljivih i zdravih sastojaka.

Ono što je posebno zanimljivo kod mušmula je to što su spremne za jelo tek kad počnu malo da trule, za razliku od drugog voća. Meso mušmula je slatko i jestivo tek kad postane kašasto i braon boje – sočno je, meko i kremasto.

Kad nisu dovoljno zrele, meso mušmula je zelene ili sivkaste boje. Ako se uberu prerano, potrebno je pustiti ih neko vreme da sazre do kraja.

Najbolje vreme za branje mušmula je jesen, kad lišće počne da opada ili čak kad padnu prvi mrazevi. Mogu da ostanu na drvetu dok ne sazre, ali ako su prerano ubrane, mogu se staviti na gomilu i zamotati u novine ili slamu kako bi brže sazrele. Kako bi duže trajale, potrebno ih je čuvati u frižideru.

Upotreba mušmula

Mušmule su izuzetno zdrave. Sadrže veliku količinu minerala, kao što su kalijum, kalcijum, natrijum i fosfor, vlakna i vitamina B kompleksa. Od davnina su cenjene kao prirodna pomoć za jačanje organa za varenje, protiv dijareje, poboljšanje vida, čišćenje jetre i bubrega. Kasnije su otkrivene i druge prednosti ove voćke – plod mušmule pomaže kod želučanih tegoba, anemije i vrtoglavice, te štiti od kardiovaskularnih i malignih bolesti.

Mušmule su korisne i za popravljanje krvne slike, smanjuju holesterol, a s obzirom na veliku količinu antioksidanasa koje sadrže, jačaju imunitet i usporavaju starenje.

Idealna su dijetalna namirnica – u 100 grama imaju samo 30 kalorija. Nutricionisti smatraju da su mušmule najkorisnije kad se konzumiraju sveže, ali se od ove sočne voćke mogu napraviti razne poslastice, kao što su marmelada, liker, rakija… Zanimljivi ukus mušmula se odlično slaže sa cimetom, karanfilićem, limunom, suvim grožđem, maslacem, slatkom pavlakom i vinom, a poznati kuvari je koriste za veliki broj kulinarskih specijaliteta.

Prednosti konzumacije

* poboljšava vid

* snižava holesterol

* pomaže kod upale krajnika i disajnih puteva

* uklanja želučane tegobe

* otklanja nesanicu

* reguliše nizak pritisak

* poboljšava probavu

* blagotvorno deluje na kožu i kosu

Izvor Nezavisne novine
Ostavite odgovor

Vaša email adresa neće biti vidljiva.

fuck idols real milf rides stepson.
porn videos