U Hrvatskoj obavezne kovid potvrde u zdravstvenim ustanovama

Foto: Unsplash

U Hrvatskoj su od sutra obavezne kovid potvrde ili testiranja na virus korona za zaposlene u zdravstvu i u socijalnoj zaštiti, a ova mera će se odnositi i na jedan broj pacijenata.

Prema odlukama Nacionalnog štaba, svi zaposleni u zdravstvenom i sistemu socijalne zaštite koji dolaze na posao, a nemaju potvrdu da su preboleli kovid 19 ili da su vakcinisani, od sutra će morati da se testiraju najmanje dva puta sedmično ili neće moći da dođu na posao.

Radnici koji odbiju testiranje, odnosno odbiju da pokažu kovid potvrdu ili drugi odgovarajući dokaz, ne mogu boraviti u prostorijama poslodavca.

Od pacijenata, pratnje pri porođaju, roditelja odnosno staratelja koji borave u smeštaju s decom, te osoba koje dolaze u pratnji pacijenata i u posete hospitalizovanima, biće tražene kovid-potvrde ili drugi odgovarajući dokaz o vakcinisanju, prebolevanju ili testiranju.

Sve to će proveravati ovlašćene osobe pružalaca zdravstvene zaštite.

Deca do 12 godina, koja su u pratnji pacijenata, jer nemaju s kim ostati kod kuće ili su u poseti hospitalizovanim roditeljima, braći ili sestrama, ne moraju imati kovid potvrdu, niti drugi dokaz o vakcinisanju, prebolevanju ili testiranju. Neće morati da se testiraju ni radnici, ni pacijenti kojima je dijagnoza kovida postavljena na osnovu brzog antigenskog testa unazad devet meseci, oni koji su imali dijagnostifikovane kovid bolesnike u porodici i imali su s njima kontakte, osobe kojima je korona dijagnostifikovana PCR testom pre više od šest meseci, a manje od devet meseci.

Takođe, ne moraju se testirati ni osobe koje su prebolele koronu, a bolest im je dijagnostifikovana PCR-om, BAT-om ili su verovatni slučajevi, a vakcinisane su jednom dozom vakcine, ali da nije prošlo više od devet meseci od primanja prve doze.

Izvor Srna
Ostavite odgovor

Vaša email adresa neće biti vidljiva.