Džejms Bond, jedna od najvrednijih filmskih franšiza u istoriji kinematografije

Foto: Wikimedia commons

Filmovi o Džejms Bondu su po mnogo čemu fenomen, između ostalog i po tome što je od 1962. godine, kada je snimljen prvi film o tajnom agentu 007, do danas, vrednost nastavaka konstantno rasla.

Kada je te davne 1962. godine u bioskopima prikazivan prvi Džejms Bond – “Dr No”, karta je koštala 70 centi. Skoro 60 godina kasnije, tokom prikazivanja 25. nastavka ovog filma, karta košta devet dolara. Ovo ostvarenje, zasnovano na književnim delima Ijana Fleminga, postalo je jedno od najvrednijih filmskih franšiza u istoriji svetske kinematografije.

Poslednji nastavak, nazvan “Nema vremena za umiranje”, u britanskim bioskopima je premijerno prikazan 30. septembra i trenutno se prikazuje ili očekuje premijeru u bioskopima širom sveta. Prethodna 24 filma su generisala ukupno 6,89 milijardi dolara, a u glavnim ulogama su bili  Šon Koneri, Džejms Lejzenbi, Rodžer Mur, Timoti Dalton, Pirs Bronsan i Danijel Krejg.

Krejg je pet puta bio u ulozi britanskog agenta, a oprostio se ulogom u “Nema vremena za umiranje”. Samo u filmovima u kojima je glumio Krejg, od “Kazino Rojala” iz 2006. godine do “Spektra” iz 2015. godine, zarađeno je 3,2 milijarde dolara.

Još nije jasno koliko će se zaraditi poslednjim nastavkom ovog filma, s obzirom na to da se prikazuje tokom pandemije korona virusa, koja je teško pogodila kinematografiju – bioskopi su bili zatvoreni mesecima. Međutim, analitičari očekuju  solidnu zaradu.

Do sada, najvišu zaradu ima film “Skajfol” iz 2012. godine, a njegova ukupna zarada iznosi neverovatnih milijardu i 111 miliona dolara. Ovaj film je ujedno ušao u istoriju kao jedini nastavak čija je zarada u svetskim bioskopima iznosila brojku od deset cifara, a samo u Velikoj Britaniji je zaradio preko 100 miliona funti.

Izvor Nezavisne novine
Ostavite odgovor

Vaša email adresa neće biti vidljiva.