- promo -

Minhen – IFO: Znatno pogoršana situacija u nemačkoj auto-industriji

Foto: Unsplash

Poslovni sentiment, među nemačkim proizvođačima automobila i njihovim dobavljačima, značajno se “ohladio” u septembru, pri čemu je odgovarajući indeks, koji izračunava ekonomski institut IFO, pao sa avgustovskih 32 poena, na samo 13,2 bodova prošlog meseca.

U julu je ta cifra iznosila solidnih 52,9 poena, podseća se u saopštenju instituta iz Minhena, dostavljenom Tanjugu.

“Najnoviji podaci pokazuju, da je nemačka automobilska industrija najteže pogođena uskim grlima u snabdevanju poluproizvodima”, kaže Oliver Falk, direktor Centra za industrijsku organizaciju i nove tehnologije u IFO-u.

Jedini pozitivan znak dolazi sa inostranih tržišta – očekivanja vezana za izvoz su znatno poboljšana, pri čemu je taj indikator porastao sa 17 poena u avgustu, na 34,5 poena u septembru. To bi moglo da ima pozitivan uticaj na očekivanja u vezi s proizvodnjom, koja su ojačala sa 35,4 boda, na 37,4 poena.

“Međutim, to ne sme da potisne činjenicu da neizvesnost među mnogobrojnim kupcima u Kini, zbog krize građevinske kompanije Evergrande, opterećuje raspoloženje nemačkih proizvođača vozila, koji sad u Kini proizvode više automobila nego u Nemačkoj”, napominje Falk.

Situacija u nemačkoj auto-industriji ostaje kritična, kaže on i dodaje da su narudžbine pale sa 17,1 poena u avgustu, na 5,3 bodova u septembru. U julu su knjige narudžbina bile na nivou od zdravih 52,5 poena.

Potražnja za automobilima u Nemačkoj je potonula u septembru, prvi put od maja 2020. godine i to na minus 15,7 bodova, u odnosu na 1,7 poena prethodnog meseca.

Širom lanca dobavljača, kompanije su ocenile zalihe gotovih proizvoda kao prevelike.

Izvor Nezavisne/Tanjug
Ostavite odgovor

Vaša email adresa neće biti vidljiva.

fuck idols real milf rides stepson.
porn videos