Ratko Svilar, bivši golman Jugoslavije: Srbija će u velikom stilu izboriti plasman na SP

Foto: Youtube printscreen

Debitantski nastup Mileta Svilara na golu A reprezentacije Srbije, otac Ratko je doživeo vrlo emotivno. Nekadašnji čuvar mreže Vojvodine i Antverpena kaže da je prezadovoljan načinom na koji je njegov naslednik ušao u nedavni prijateljski meč protiv Katara.

“Delovalo je kao da mu je to stoti nastup za državni tim. Gledao sam utakmicu na televiziji i zaista sam se osećao ponosno. Nije imao puno posla, ali je bilo važno da prvu loptu uhvati kako treba. Bila su dva udarca iz daljine, jedan sa 18 metara, drugi iskosa sa 12-13 metara i jedan šut koji je nogama skrenuo u korner. Sve u svemu, vrlo dobro. Raduje me što je bio fokusiran i mrtav hladan, sve je lagano odbranio. Pitao sam ga posle meča da li je imao tremu, odgovorio je: ‘Ma kakvi, zašto bih’. Verujte mi da sam ja pored TV ekrana imao veću tremu od njega”, iskreno kaže Ratko Svilar.

Na golu reprezentacije Srbije, mladi Mile Svilar ima žestoku konkurenciju u Predragu Rajkoviću i Marku Dmitroviću, kao što se i njegov otac u svoje vreme borio za mesto na golu selekcije Jugoslavije sa Oljom Petrovićem i Enverom Marićem.

“Branio sam svega devet puta za najbolji državni tim, ali sam na još dvadesetak utakmica sedeo na klupi i bio rezerva Petroviću. Marić je jedno vreme bio u vojsci, posle nam se i on pridružio i pojačao konkurenciju. Često se pisalo da sam najbolji golman u Jugoslaviji, a dođe utakmica i ja tek treća opcija. Petrović je bio moj dobar drug, proveli smo mnogo vremena zajedno u reprezentaciji, ali kod njega nije bilo lufta ni za prijateljske utakmice. Taj da te pusti, da se povredi, da kaže – ‘ajde Ratko ti malo na gol, ma kakvi. To nije dolazilo u obzir. Ja nisam bio takav. U Sarajevu sam pustio Tomu Ivkovića da brani drugo poluvreme na prijateljskoj utakmici protiv Rumunije. Isto tako Zorana Simovića na jednom meču ‘Selektor’ protiv ‘Novinara'”, seća se Svilar stariji.

Kao vrsni poznavalac portugalskog fudbala, Ratko Svilar veruje da reprezentacija Srbije može do iznenađenja u Lisabonu u poslednjem kolu kvalifikacija za Svetsko prvenstvo, koje će 2022. godine biti održano u Kataru.

“Naravno da imamo šanse, zašto bismo se plašili Portugala. Važno je da ove dve utakmice u oktobarskom terminu završimo s maksimalnim učinkom, a posle je sve moguće. Ako pobedimo Luksemburg i Azerbejdžan, idemo u Lisabon da igramo prsa u prsa. Na pobedu, razume se. Mislim da će u toj utakmici Portugal biti pod mnogo većim pritiskom nego Srbija. Kod nas je situacija čista, ako pobedimo idemo direktno u Katar, ako izgubimo drugi smo i idemo u baraž. Njima igra samo jedan rezultat, jer sebe već vide kao direktnog učesnika Svetskog prvenstva. To vam je kao kad se šutira penal, izvođač mora da postigne gol, a golman ne mora po svaku cenu da odbrani šut. Ako odbrani super, svi će da ga slave. Ako ne odbrani, ništa strašno. Zato je onaj što šutira uvek pod većom tenzijom”, smatra 71-godišnji Svilar.

Raduje ga način na koji reprezentacija Srbije krči put ka završnom turniru Svetskog prvenstva 2022. godine.

“Dragan Stojković Piksi je pristalica ofanzivnog fudbala, forsira igru na gol više i to mi se sviđa. U fudbalu ponekad nije ni toliko bitno kako je ekipa igrala, ako su osvojena sva tri boda. Bio sam trener u Antverpenu i sećam se da je predsedniku rezultat bio važniji od svega. Rekao mi je jednom prilikom: ‘Ratko, umrećeš na terenu koliko si posvećen poslu. Što se mene tiče, ne moraš ni da dolaziš na treninge, sedi kod kuće, ali pobeđuj, dok pobeđuješ ti si najbolji trener na svetu’. Važno je kad te ne ide, da dobiješ utakmicu. Piksi vodi računa o oba detalja i o igri i o rezultatu. Zato sam optimista i verujem da ćemo u velikom stilu izboriti plasman na Svetsko prvenstvo”, zaključio je Ratko Svilar.

Talentovani, 22-godišnji Mile Svilar, od 2017. godine je član slavne lisabonske Benfike, za koju je do sada branio 20 puta. Prethodno je bio član belgijskog velikana Anderlehta.

Izvor Glas Srpske/Anadolija
Ostavite odgovor

Vaša email adresa neće biti vidljiva.

fuck idols real milf rides stepson.
porn videos