Slovenija želi da zemlje Zapadnog Balkana što pre uđu u EU

Foto: Pixabay

Slovenija želi da Zapadni Balkan što pre pristupi Evropskoj uniji, izjavio je danas ambasador Slovenije u Srbiji, Damjan Bergant i izrazio očekivanje da će predstojeći Samit EU – Zapadni Balkan, na Brdu kod Kranja, biti ”korak ka tom cilju”.

”Pozicija Slovenije je jasna, želimo da se Zapadni Balkan što pre integriše u EU, jer smo susedi sa tim zemljama i imamo bliske političke, ekonomske i kulturne veze”, rekao je ambasador Slovenije, koja predsedava Savetom EU, na konferenciji ‘Zaokružena Evropa’, u organizaciji Centra za evropske politike (CEP).”

On je rekao da je nekoliko razloga zbog kojih Zapadni Balkan treba da postane deo evropske porodice, počev od toga da, kako kaže, taj region geografski pripada evropskom kontinentu.

”Ako EU ne pokaže posebno interesovanje za tu teritoriju, to će učiniti neko drugi”, rekao je ambasador.

Kako kaže, drugi razlog je politički i odnosi se na izgradnju demokratije, vladavinu prava, borbu protiv organizovanog kriminala i druge izazove.

”Tu je i ekonomski razlog, jer Zapadni Balkan predstavlja važno tržište. Četvrti razlog je bezbednosni, jer integracija regiona u EU znači sigurniju Evropu i savet”, rekao je Begant.

Naveo je da je Slovenija pripremila ”snažne” prioritete za svoje predsedavanje, a jedan od njih je, kaže, debata o budućnosti Evrope u okviru konferencije koja obuhvata ne samo države članice, već i zemlje kandidate.

”To je veoma važno, jer svi živimo u istom svetu, svi živimo u Evropi i zato je važno da zajedno diskutujemo o tim pitanjima. Neke od prioriteta smo već implementirali na samitu na Bledu, gde smo otvorili debatu o budućnosti Evrope zajedno sa liderima Zapadnog Balkana”, istakao je Bergant.

Dodao je da su različita mišljenja i viđenja o zaokruženoj Evropi, ali da treba diskutovati i pokušati da se pronađe šta je dobro za sve u ekonomskom, političkom, kulturnom i drugim aspektima.

”Živimo u ‘krhkom’ svetu, suočeni sa velikom krizom. Potrebno je da radimo zajedno kako bi se izborili sa finansijskom, ekonomskom, migrantskom i kovid krizom. Zato trebamo da razmišljamo o zajedničkoj budućnosti EU i Zapadnog Balkana”, zaključio je ambasador.

Izvor Nezavisne/Tanjug
Ostavite odgovor

Vaša email adresa neće biti vidljiva.