Vatikan: Gardisti dali otkaz papi zbog obavezne vakcinacije

Foto: Unsplash

Trojica pripadnika ceremonijalne Vatikanske garde, “dobrovoljno” su dali otkaz, a nekoliko njih je suspendovano, nakon što je Sveta stolica naredila vojnicima da se vakcinišu protiv kovida 19, bez izuzimanja iz religijskih razloga.

Dok drugi zaposleni u Vatikanu, kao i posetioci, imaju mogućnost da se redovno testiraju na kovid 19, kako bi zadržali Zelene propusnice, svim pripadnicima Garde je naređeno da se vakcinišu, kako bi “zaštitili svoje i zdravlje drugih sa kojima dolaze u kontakt tokom rada”, izjavio je poručnik Urs Brajtenmozer za AP.

Osim trojice čuvara koji su vraćeni u Švajcarsku, još najmanje trojica su suspendovani, nakon što su pristali da se vakcinišu, ali to još nisu učinili. Vatikanska garda, koja se naziva još i Švajcarska garda, sastavljena je od 135 gardista i služi kao ceremonijalna jedinica, ali i kao jedinica za ličnu zaštitu pape.

Od 1. oktobra, svi meštani, posetioci i zaposleni moraju da pokažu takozvanu Zelenu propusnicu, koja se koristi u Italiji i drugim članicama EU, kako bi ušli u Vatikan, podseća “Russia today”.

Izvor Srna
Ostavite odgovor

Vaša email adresa neće biti vidljiva.