Niže cene rominga između Zapadnog Balkana i EU do 2024. godine

Foto: Pixabay

Niže cene rominga između Zapadnog Balkana i Evropske unije (EU), kao i širokopojasni internet za 95 odsto domaćinstava do 2024. godine, ciljevi su o kojima će biti diskutovano u toku četvrtog Digitalnog samita ekonomija Zapadnog Balkana (DSWB).

To je, u podkastu o DSWB, koji će od 11. do 13. oktobra biti održan u Podgorici, saopštila generalna sekretarka Saveta za regionalnu saradnju, Majlinda Bregu.

Ona je rekla da će tiranska piramida, izgrađena kao muzej Envera Hodže, albanskog diktatora, biti pretvorena u najveći regionalni centar digitalne transformacije na Zapadnom Balkanu.

“Ne postoji bolji simbol od razgovora o digitalnoj budućnosti Zapadnog Balkana, srži regionalne saradnje. To je pokretačka snaga zajedničkog regionalnog tržišta i baš kao i ova piramida, gradi se jedno tržište za svih šest zemalja. Imamo osnovu. Zapadni Balkan bez rominga od prvog jula. Dok putujemo u EU sa Balkana, plaćamo 43 puta više cene u romingu od ostalih”, navela je Bregu.

Prema njenim rečima, krajnji cilj je da se cene rominga između Zapadnog Balkana i EU postupno smanjuju i približe domaćim u narednih pet godina, navodeći da se već radi na tome.

“U Podgorici će biti održan 4. Digitalni samit Zapadnog Balkana. Savet za regionalnu saradnju je ponosan što je deo ove priče. Osim što ćemo brzo započeti proces smanjenja roming troškova između Zapadnog Balkana i EU, bićemo fokusirani i na poboljšanje naše digitalne infrastrukture”, istakla je Bregu.

Najvažniji cilj je, kako je dodala, da se obezbedi širokopojasni internet za 95 posto domaćinstava do 2024. godine.

“Zatim, imamo e-usluge, a pandemija nam je pokazala važnost pripreme za digitalni pristup. Usput, možda se ne sećate, ali smo prošle godine tokom naše sesije Balkathon, nagradili šest najboljih inovativnih ideja iz ovog regiona i sve će biti prisutne u Podgorici, ali je jedna od njih lokalna. Crnogorski tim je već pripremio Pokupi, digitalnu platformu pružaoca taksi usluga na zahtev za pametne telefone, a ja je već imam sa sobom”, rekla je Bregu.

Digitalni samit Zapadnog Balkana 2021. godine se održava kao deo Berlinskog procesa i kao Inicijativa kojom koordinira Regionalni savet za saradnju, a važnost samita, kako je saopšteno, potvrđena je i kroz novi četvorogodišnji akcioni plan 2021-2024, za zajedničko regionalno tržište (Common Regional Market – CRM).

Domaćin i organizator ovogodišnjeg izdanja je Ministarstvo javne uprave digitalnog društva i medija Vlade Crne Gore, dok je generalni sponzor kompanija M:TEL, preneo je portal RTCG.

Izvor Nezavisne/Tanjug
Ostavite odgovor

Vaša email adresa neće biti vidljiva.

fuck idols real milf rides stepson.
porn videos