Kurc: Pristupanje balkanskih zemalja je ključno za stabilnost Evrope

Foto: Wikimedia commons

Pristupanje zemalja Zapadnog Balkana Evropskoj uniji je ključno za bezbednosti i stabilnost Evrope, izjavio je austrijski kancelar Sebastijan Kurc.

On je pozvao Evropsku uniju da pruži balkanskim zemljama stvarne izglede za pristupanje Uniji pred današnji samit EU i Zapadnog Balkana, na Brdu kod Kranja.

Kurc je najavio da će podržati predlog Slovenije, da se zemlje Zapadnog Balkana prime u EU do 2030. godine.

“Moramo nastaviti da dajemo zemljama Zapadnog Balkana kredibilne izglede za pristupanje”, istakao je Kurc, uz napomenu da to uključuje kako ekonomsku, tako i podršku naporima za sprovođenje reformi u zemljama regiona.

Kurc je rekao da će vakuum u regionu otvoriti vrata za druge zemlje, kao što su Kina i Turska, da popune prazninu i prošire uticaj na kontinentu, javio je portal “Euraktiv”.

Austrija odavno podržava ubrzani proces pristupanja zemalja Zapadnog Balkana Uniji. Kurc je tokom posete Srbiji u septembru naglasio da će EU biti kompletna tek kad joj se pridruže sve zemlje regiona.

Lideri EU su se juče sastali na Brdu kod Kranja u Sloveniji, radi neformalne večere, a danas će im se na samitu pridružiti lideri zemalja Zapadnog Balkana.

Izvor Srna
Ostavite odgovor

Vaša email adresa neće biti vidljiva.