Nemačka: Lome koplja zbog maske u školama

Foto: Pixabay

Prema podacima Instituta “Robert Koh” (RKI), u Nemačkoj je trenutno posebno veliki broj zaraza među decom predškolskog uzrasta i adolescentima do 19 godina.

Stručnjaci RKI, kao i neki medijski eksponirani virusolozi, već danima upozoravaju da Nemačkoj na jesen i tokom zime verovatno predstoji novi i snažniji talas zaraza korona virusom. Istovremeno se sve žešće raspravlja o primerenosti obaveze nošenja maske u školama. U nekoliko saveznih pokrajina u Nemačkoj, obaveza nošenja maske je već ukinuta za određene uzraste. U Nemačkoj su za obrazovanje nadležne savezne pokrajine, pa savezna Vlada tu nema ingerencije.

“Potpuno je neprimereno da deca i mladi satima u razredu moraju da nose masku, dok odrasli mogu u kafić bez maske”, rekao je predsednik Udruženja lekara, Klaus Rajnhart.

S tim se slaže i predsednik Udruženja pedijatara, Tomas Fišbah:

“Smatram da je produžavanje obaveze nošenja maske u školama neprikladno”.

On ne vidi razlog, zašto bi učenici osnovnih škola nastavili da nose maske na nastavi, pogotovo jer značajno manje doprinose širenju infekcije od adolescenata i odraslih. Smatra da se odluka mora temeljiti na incidenciji i uzrastu dece, te da društvo ne može i dalje očekivati da će najmlađi nositi maske, kako bi pokazali obzir prema onima koji neće da se vakcinišu.

Međutim, Melani Brinkman, specijalista za virusologiju, smatra da je ukidanje obaveznog nošenja maski u školama preuranjeno.

“Ako želite da ukinete nešto, za šta je naučno dokazano da je korisno i što ne košta gotovo ništa, to možete učiniti. Pitanje je samo da li je to pametno”, kaže Brinkmanova iz Helmholc centra za istraživanje infekcija u Braunšvajgu.

Smatra da je “s obzirom na veliki broj nevakcinisanih, uključujući i decu, ova odluka preuranjena i iskreno govoreći prilično glupa”.

Nemačko udruženje prosvetnih radnika je takođe skeptično u pogledu prestanka obaveze nošenja maski za školarce, a i sindikat obrazovanja, VBE, takođe je pozvao na oprez. Tvrde da bi se deca mogla ozbiljno razboleti i ukazuju na rizik od tzv. dugog kovida – dugoročnih posledica infekcije. Pedijatri, s druge strane, tvrde da postoji naučni konsenzus da se deca i adolescenti retko ozbiljno razbole od korona virusa i da se obično brzo oporave.

Izvor Nezavisne/Deutsche Welle
Ostavite odgovor

Vaša email adresa neće biti vidljiva.