Australija bez stranih turista do sledeće godine

Foto: Unsplash

Strani turisti neće biti dobrodošli u Australiju barem do sledeće godine, rekao je premijer Skot Morison, izlažući planove za ukidanje nekih od najtežih i najdužih mera ograničenja putovanja zbog korona virusa.

Umesto toga, kako navodi AP, zemlja će dati prioritet povratku stranih studenata, nakon što se dostigne cilj premijera Skota Morisona za ponovno otvaranje spoljnih granica, a to je puna vakcinacija 80 odsto stanovništva uzrasta 16 i više godina.

Ova vest dolazi samo nekoliko dana nakon što je premijer Morison najavio planove da omogući vakcinisanim građanima i stalnim stanovnicima da od novembra lete u inostranstvo, prvi put od marta 2020. godine.

Oštre mere ograničenja putovanja zbog korona virusa, koja su većinu Australijanaca zarobila kod kuće i zadržala većinu stranaca, dovele su do najnižeg nivoa imigracije od Drugog svetskog rata, navodi AP.

Posebno su teško pogođeni australijski Univerziteti, koji se u velikoj meri oslanjaju na naknade koje plaćaju strani studenti, a mnogi strahuju da će otići na drugo mesto, ako im uskoro ne bude dozvoljeno da se vrate.

Ove mere su nametnule veliki emocionalni teret u zemlji, u kojoj je polovina stanovništva rođena u inostranstvu ili ima barem jednog roditelja imigranta.

Nakon što su ukinute mere ograničenja za Australijance, premijer Morison je rekao da će sledeći prioritet biti strani studenti i to pre turista, ali nije precizirao kad će im biti dozvoljeno da uđu u zemlju.

“Verujemo da ćemo sledeće godine doći i do međunarodnih posetilaca”, rekao je Morison.

AP podseća da postoji nekoliko izuzetaka od australijske zabrane putovanja, a to je za one putnike koji su morali od momenta ulaska u zemlju da provedu naredne dve nedelje u karantinu u hotelu.

To bi, kako se navodi, predstavljalo veliku prepreku, ukoliko takva mera ostane na snazi i nakon što turistima bude dozvoljen ulazak u zemlju.

Izvor Nezavisne/Tanjug
Ostavite odgovor

Vaša email adresa neće biti vidljiva.