Ispod leda na Arktiku vrebaju virusi i nuklearni otpad!

Foto: Pixabay

Otapanje leda na Arktiku može da dovede do pojave novih pandemija, usled oslobađanja opasnih virusa, ali i do isplivavanja nuklearnog otpada, upozoravaju naučnici.

Bar stotinjak različitih mikroba, zarobljenih u arktičkom permafrostu (trajno smrznutom tlu) je otporno na trenutno dostupne antibiotike, upozoravaju naučnici.

Naučna studija, objavljena u časopisu “Klimatske promene u prirodi”, upozorava na posledice koje bi topljenje leda na Arktiku moglo da izazove.

Uz već ranije poznato podizanje nivoa mora i uništavanje ekosistema širom sveta, povlačenje leda bi moglo da pokaže i “prljavi veš” čovečanstva, koji je skrivan hiljadama godina.

Topljenjem leda, čovečanstvo će se naći na udaru mikroba otpornih na lekove, što bi moglo biti izuzetno opasno.

Najveći problem je, navode istraživači, to što niko zapravo ne zna šta se tačno skriva u ledu i tlu ispod njega.

Ono što nauka sigurno zna, jeste da led “skriva” brojne toksične hemikalije, pa čak i nuklearni otpad, koji su neke zemlje tamo pohranjivale, misleći da je to bezbedna opcija.

Arktički permafrost godinama služi različitim zemljama i kompanijama kao savršeno mesto za industrijsku aktivnost, izvlačenje vrednih resursa, ali i nuklearne testove.

Topljenjem permafrosta, sve te hemikalije bi lako mogle dospeti u atmosferu i vodu, te se proširiti širom sveta, kontaminirajući životinjski i biljni svet, ali i ljude.

Naučnici zato pozivaju da se dodatno istraži sav “prljavi veš” koji Arktik skriva, kako bi se bar okvirno znalo šta čovečanstvo čeka u budućnosti.

Jer, ako led nastavi da se topi dosadašnjom brzinom, svi ti mikrobi, hemijski spojevi i nuklearni otpad, mogli bi isplivati na površinu i zateći nespremno čovečanstvo, ističu naučnici.

Izvor Srna
Ostavite odgovor

Vaša email adresa neće biti vidljiva.