Nemački građevinci najavljuju štrajk!

Foto: Pixabay

Nemački građevinski radnici su najavili da će verovatno stupiti u štrajk, zbog spora u vezi s povećanjem plata i drugih naknada, kako bi izvršili pritisak na poslodavce da konačno ispune niz njihovih zahteva, uključujući i veće nadoknade za troškove prevoza do udaljenih gradilišta.

“Štrajk građevinara širom zemlje je verovatniji nego ikad ranije u poslednjih 20 godina”, rekao je Robert Fajger, šef sindikata IGBau, za list Zidojče cajtung, uoči početka arbitraže, prenosi Rojters.

Sindikat traži povećanje plata za 5,3 posto, za skoro 900.000 građevinskih radnika, kao i usklađivanje cene rada u istočnoj i zapadnoj Nemačkoj, nakon više od tri decenije od ponovnog ujedinjenja zemlje.

Iznad svega, sindikat zaheva da poslodavci pristanu na isplatu većih naknada zbog rasta troškova radnika za prevoz, koji svaki dan putuju do vrlo udaljenih gradilišta i nazad. Taj zahtev je najveća prepreka u pregovorima, iako je na stolu još od 2018. godine, rekao je Fajger.

“Ako poslodavci zaista ne popuste, ovog puta neće biti dogovora s nama”, upozorio je on.

Plate su u Nemačkoj generalno porasle za 5,5 posto na godišnjem nivou u drugom kvartalu, nadmašivši stopu inflacije od 2,4 procenta, pokazuju podaci Federalnog zavoda za statistiku. To znači da su radnici osetili realno povećanje plata od oko tri odsto za tri meseca, od aprila do juna.

U drugoj polovini godine, međutim, ekonomisti očekuju da će inflacija na godišnjem nivou biti iznad prosečnog rasta plata, što bi smanjilo kupovnu moć potrošača.

U drugom sporu oko plata, 16 nemačkih saveznih država i radnički sindikati trebaju da započnu u petak pregovore o povećanju zarada za više od 2,3 miliona radnika u javnom sektoru. Sindikati traže povećanje od pet odsto, za period od 12 meseci.

Kako bi se podržali radnici s nižim primanjima, sporazum o platama treba da garantuje povećanje plata od najmanje 150 evra mesečno. Za radnike u sistemu javnog zdravstva, koji su bili posebno opterećeni tokom pandemije, sindikati traže podizanje plata za najmanje 300 evra mesečno, prenosi Rojters.

Izvor Nezavisne/Tanjug
Ostavite odgovor

Vaša email adresa neće biti vidljiva.

fuck idols real milf rides stepson.
porn videos