Hojs: Policija nije upotrebila prekomernu silu na protestima u Ljubljani

foto twitter screenshot

Ministar unutrašnjih poslova Slovenije Aleš Hojs odbacio je danas optužbe o tome da je policija upotrebila prekomjernu silu, a koja je u suzbijanju protesta prtiv vlade koristila vodene topove i suzavac.

Protesti su održani uoči Samita EU-Zapadni Balkan, a Hojs je u Briselu pohvalio policiju da je “dobro obavila posao” i da je djelovala u okviru svoje nadležnosti tokom protesta protiv pooštrenih mjera zbog pandemije korona virusa i kovid propusnica, prenosi AP.

On je dodao da je i dalje otvorena istraga zbog akcija policije.

Oko 25 učesnika protesta zadržano je u pritvoru, a nekoliko je povrijeđeno ili prebačeno u bolnicu nakon protesta, uglavnom zbog udisanja suzavca.

Policija u punoj opremi i na konjima navodno je koristila vodene topove i suzavac kako bi rastjerala demonstrante, koji su prijetili da blokiraju puteve dok su lideri EU i Zapadnog Balkana dolazili na samit.

Sukobi su doveli do višečasovnih nereda na ulicama Ljubljane i zadržavanja u pritvoru lidera demonstranata i predsednika stranke Resni.ca Zorana Stankovića.

Stanković prijeti da će tužiti državu i tvrdi da je nelegalno zadržan u pritvoru.

Njegova kuća i kancelarije navodno su pretražene u okviru istrage policije o organizatorima protesta.

Ovo su treće demonstracije ovog mjeseca, koji su održani zbog pooštrenih mjera i korišćenja kovid propusnica, koje se traže za odlazak na posao u svim državnim firmama.

Građani moraju da pokažu dokaz o tome da su potpuno vakcinisani ili da imaju negativan PCR test.

Izvor Nezavisne novine
Ostavite odgovor

Vaša email adresa neće biti vidljiva.