Ko su najuspešniji faraoni drevnog Egipta?

Foto: Pixabay

Iako su Kleopatra i Tutankamon daleko najpoznatiji, teško da mogu da se svrstaju među najuspešnije, kaže istoričar i arheolog, Majls Rasel, za History Extra.

Ona je izgubila carstvo od Rimskog carstva, dok je o Tutankamonu sve manje-više bilo nepoznato do pronalaska njegove grobnice ispunjene blagom, 1922. godine. Pa i tada smo saznali mnoge stvari o kontekstu i vremenu u kom su živeli i umirali, više nego o samim podvizima ovog vladara-dečaka.

Uzimajući u obzir različite faktore, najuspešniji faraoni su bili  Tutmes III (1479-1425/26 p.n.e.) i Amenhotep III (oko 1391- oko 1354 p.n.e.), jer su vladali drevnim Egiptom na vrhuncu njegovih vojnih, ekonomskih i umetničkih moći.

Drugi kandidat je Ramzes II (1279-1213. p.n.e.), u popularnoj kulturi poznat i kao Veliki, koji je doživeo rane devedesete godine i ostvario veliku pobedu nad Hetitima kod Kadeša, 1274. godine pre nove ere.

U sam vrh, prilikom izbora najuspešnijih, ulazi i drugi faraon iz Četvrte dinastije, Keops ili Khufu (2589.-2566. godine pre nove ere), koji je svojim naslednicima ostavio čvrste temelje. Bio je graditelj Velike piramide u Gizi, jedine od sedam čuda starog sveta, koje je sačuvano do danas.

Izvor Nezavisne/nacionalnageografija.rs
Ostavite odgovor

Vaša email adresa neće biti vidljiva.