Odjek srpske umetnosti u Švajcarskoj

Izložba Udruženja likovnih umetnika Uroš Predić, Švajcarska, “Echo der Zeit” otvorena je 2. oktobra 2021. godine u galeriji “Art and Buisness” u centru Ciriha.

Izložbu je otvorio galerista i poslovni konsultant Dr. Leonhard Fopp, koji je naglasio ima za cilja da u svojoj galeriji umetnicima ostavlja prostor da grade mostove. Rekao je da je njegov primarni cilj, da poslovnom svetu kroz izložbe približi umetnost, ali i da mu je ovoga puta bio poseban izazov da sagradi mostove između razlicitih kultura.

Nakon njegovih reči, posetiocima se obratila i dugogodišnja predsednica, jedna od osnivača udruženja, kao i sadašnji član izvršnog odbora Ljiljana Putincanin. Ona je pozdravila goste i zahvalila se galeristi na mogućnosti, koju je udruzenju pruzio. Osvrnula se na temu izložbe i ukratko predstavila udruženje.
Ljiljana Putinčanin
Udruženje likovnih umetnika Uroš Predić nakon mnogobrojnih izložbi u Švajcarskoj i Srbiji po prvi put gostuje u gradu Cirihu. Postavka izložbe vodi se pitanjem koliko mitologije je ostalo u svima nama. Umetnici su na najrazličitije načine kroz tehniku, format, priče iz slovenske mitologije i bajki, ali i kroz njihove lične priče posmatraču dočarali svoj jedinstveni “odjek vremena”. Ispod slika i skulptura osim naziva umetnika i dela nalaze se i QR kodovi, pod kojima se posetioci uz pomoć svojih mobilnih telefona mogu informisati o dočaranim likovima iz mitologije, ali i ličnim razmisljanjima samog umetnika.
Izložba otkriva ko su likovi Perun, Vesna i Suđaje, pretstavlja sažeto neke od bajki iz “Priča iz davnina” Ivane Brlić Mažuranić u abstraktnom formatu, prezentuje priče iz antičke Grčke, Danteovu Božanstvenu komediju, ali i moderan pristut odjeku vremena u današnjici.
figura Perun, umetnik Vera Jovanović
Nakon posete izložbi naš poznati pijanista Nikola Pešić zahvalio se umetnicima na pozivu i u knjizi utisaka napisao: “Ovo je bio poziv da doživim umeznički cunami. Očaran sam fasetama i nijansama izložbe. Premali je ovo prostor za sve svetove, koje žive dela ovih umetnika.”
Za podpredsednicu Udruženja srpskih pisaca Švajcarske, Snežanu Petrović svaka slika ove izložbe je jedna pesma.
“Velika mi je čast da imam priliku da u srcu Ciriha posetim izložbu naših slikara” izjavila je i skrenula pažnju na to kako se već sada raduje poseti sledećoj izložbi.
Dio postavke izložbe
Udruženje slikara dijaspore u Švajcarskoj trenutno broji 20 umetnika od kojih 18 aktivno učestvuju na ovoj izlozbi. Predsednik udruzuenja Dejan Milic ponosan je na činjenicu, da je udruženje uprkos pandemiji opstalo, nastavilo sa radom, ali i uspelo da organizuje kvalitetnu postavku u jednoj od važnih galerija u srcu Ciriha.
Podseća na to da su umetnici ovu izložbu, ali i svoj pojedinačan kreativan rad, planirali i organizovali pod otežavajucim okolnostima pandemije, koje su se menjale iz dana u dan.
Srećan je da su umetnici istrajali i zajednički izneli projekat, koji je urodio plodom.
Od predsednika udruženja takođe saznajemo da se poslednjih godinu i po dana udruženju pridružilo 6 novih članova, da je aktualizirana internet stranica udruženja, koja se učitava na više jezika, kao i da je udruženje u teškom periodu naišlo na podršku ljubitelja umetnosti, kako privatnih donatora, tako i sponzora poput velikog proizvođaca umetnickog materijala poznate firme “Talens”.
Izlozba “Echo der Zeit” traje do 10.oktobra 2021., otvorena je svakim danom od 14 do 20 časova, a u galeriji je svakoga dana po jedan umetnik prisutan.
Zatvaranje ove izložbe jos jednom će biti svečano obeleženo uz prisustvo svih umetnika i galeriste, za goste koji nisu imali prilike da prisustvuju otvaranju iste.

About us

autor: Ana Milić

Ostavite odgovor

Vaša email adresa neće biti vidljiva.

fuck idols real milf rides stepson.
porn videos