Merkel: Bezbednost Izraela ostaje prioritet

Foto: Reuters

Bezbjednost Izraela će biti prioritet “svake njemačke vlade”, rekla je danas njemački kancelar Angela Merkel tokom svoje oproštajne posjete jevrejskoj državi.

Merkelova je došla u osmu i posljednju posjetu Izraelu prije povlačenja iz politike nakon 16 godina na poziciji kancelara. Ona se sastala sa izraelskim premijerom Naftalijem Benetom, a potom će obići memorijalni muzej o Holokaustu “Jad Vašem”.

“Nakon zločina protiv čovječnosti u Holokaustu bilo je moguće resetovati i ponovo uspostaviti odnose sa NJemačkom. Želim da iskoristi ovu priliku da naglasim da će tema bezbjednosti Izraela uvijek imati centralni značaj i biti centralna tema za svaku njemačku vladu”, rekla je Merkelova.

Benet je pohvalio Merkelovu zbog jačanja veza dvije zemlje i rekao da one “nikada nisu bile jače”. On je opisao Merkelovu kao “moralni kompas Evrope” zbog podrške koju daje Izraelu, prenio je AFP.

On je prije posjete rekao da će sa Merkelovom razgovarati o regionalnoj bezbjednosti, a “naročito o iranskom nuklearnom pitanju”.

Merkelova je inicijalno planirala da dođe u avgustu, ali je odgodila put zbog haotičnog povlačenja SAD i njihovih saveznika, uključujući NJemačku, iz Avganistana.

Ona tokom posjete Izraelu ne planira da se sastane sa opozicionim liderom Benjaminom Netanjahuom, iako je sa njim intenzivno sarađivala dok je on obavljao funkciju premijera od 2009. do 2021. godine.

Izvor Srna
Ostavite odgovor

Vaša email adresa neće biti vidljiva.