Od danas naplata testiranja na Kovid 19

Foto: Unsplash

Ljudi u Njemačkoj od danas će morati da plaćaju brzi test na kovid 19, a izuzetak su osobe koje ne mogu da budu vakcinisane, kao i djeca mlađa od 12 godina.

Testovi su bili besplatni širom Njemačke od početka marta.

Njemački kancelar Angela Merkel i lideri pokrajina saglasili su se sa naplatom testiranja budući da su vakcine dostupne cijelom stanovništvu, zbog čega je nepotrebno opterećivati poreske obveznike.

Međutim, regulative imaju i određena prelazna pravila. Na primjer, djeca od 12 do 17 godina i trudnice mogu da obave jedan test sedmično besplatno do 31. decembra. Osobe kojima je test potreban da bi izašle iz karantina, takođe, moći će besplatno da se testiraju.

Slične mjere na snagu su stupile i u Švajcarskoj, gdje su testovi besplatni za osobe mlađe od 16 godina koje su primile jednu dozu vakcine, za one za koje se sumnja da su zaražene virusom korona, kao i za osobe koje ne mogu biti vakcinisane zbog zdravstvenih razloga.

Programi redovnog testiranja u školama i firmama i dalje su besplatni.

U Njemačkoj i Švajcarskoj neophodna je potvrda o vakcinaciji, oporavku od oboljenja ili negativnom testu na virus korona prije ulaska u restorane, objekte za rekreaciju i ustanove iz oblasti kulture, te radi prisustvovanja događajima u zatvorenom.

Izvor Srna
Ostavite odgovor

Vaša email adresa neće biti vidljiva.