Smanjena uloga Evrope u medjunarodnim pitanjima

foto wikimedia commons

Uloga Evrope u međunarodnim pitanjima se smanjuje, upozorio je visoki predstavnik EU za spoljnu i bezbjednosnu politiku Žozep Borelj.
On je na blogu naveo da EU treba da radi na jačanju kako evropskih tako i kapaciteta u okviru NATO-a.

“Prije svega, svjedoci smo snažnije reakcije na uspon i samopouzdanje Kine, a najbolji prikaz toga je slučaj vojnog sporazuma SAD poznatom kao AUKUS sa Velikom Britanijom i Australijom. Drugo, vidimo multipolarnu dinamiku gdje učesnici kao što su Rusija i drugi pokušavaju da prošire marginu djelovanja i polje uticaja, bilo regionalno ili globalno”, istakao je Borelj.

Prema njegovim riječima, postoje dva načina na koje Evropa može da reaguje na geostrateška dešavanja, a to je ili da “zabije glavu u pijesak” i ostane regionalni učesnik ili da pronađe načine da bude više proaktivna, prenio je “Sputnjik”.

Borelj je naglasio da postoji rizik da Evropljani postanu više “objekat”, a ne “igrač u međunarodnim pitanjima” i da reaguju na odluke drugih ljudi umjesto da sami vode i oblikuju događaje.

“EU treba da izbjegava našu uobičajenu tendenciju da vodi apstraktnu i istinski podijeljenu debatu o tome da li treba da jačamo sopstvene evropske bezbjednosne kapacitete ili da to učinimo u okviru NATO-a. Jasno je da nam je potrebno oboje”, poručio je Borelj.

Borelj je najavio da će ovih dana otputovati u Vašington, kako bi o pomenutim pitanjima razgovarao sa državnim sekretarom SAD Entonijem Blinkenom.

Izvor Srna
Ostavite odgovor

Vaša email adresa neće biti vidljiva.