Vučić na sastanku sa predstavnicima Srba sa KiM: Hoćete li nas zaštititi?

Foto: Instagram screenshot

Predsednik Srbije, Aleksandar Vučić, rekao je u Raškoj da je došao da sasluša predstavnike Srba sa KiM o dešavanjima i da se dogovore šta će dalje.

U vojnoj kasarni u Raškoj se održava hitan sastanak, zbog pucnjave na severu Kosova i Metohije.

“Branićemo se svim i svačim raspoloživim”, poručio je na početku sastanka Goran Rakić, predsednik Srpske liste.

On je rekao da sledeći put, ako se ovako nešto desi, neće ostati na ovome, već će se Srbi braniti.

Na to se nadovezala jedna meštanka sa KiM, koja je rekla Vučiću da je obećao da će poslati vojsku na KiM da brani građane, ako jedan metak bude ispaljen.

“Mi nemamo čime… Pucali su na nas, bacali suzavac, morate da nas odbranite. Mi nemamo kako da se odbranimo”, rekla je ona, dok je Vučić vidno potrešen slušao svedočenja Srba.

Srbi sa KiM su prenijeli predsedniku da su uznemireni, a Rakić je dodao da to što ljudi upadaju jedni drugima u reč, nije zato što su nekulturni, već zato što su uplašeni i zabrinuti za porodice.

“Ja i Srpska lista ćemo biti sa narodom, borićemo se do kraja”, poručio je Rakić.

Vučić je upitao na kom mestu je tačno ranjen ranije danas Srećko Sofronijević, a njemu se, podsetimo, lekari bore za život.

Odgovor je da su, kada su se povlačile kosovske snage, pucale u masu, pucali su i po kućama.

Od predstavnika Srba sa Kosova i Metohije su se čule poruke da od države traži da ih zaštiti, a da ako to nije moguće, stanovništvo će naći način da se samo štiti.

“Na ovaj način, nama dole života nema”, jedna je od poruka prisutnih na sastanku.

Sestra od strica ranjenog Sofronijevića je rekla da kosovski Albanci na svaki način maltretiraju Srbe.

“Meni je sin morao da ode sa Kosova, on radi u policiji. Željna sam svog sina i unučića. Da li ja moram da napustim svoje ognjište? Da li moram da sahranjujem svoje kao 1999. godine”, upitala je ona.

Upitala je Vučića, da li će država stati iza svog naroda na Kosovu i Metohiji ili će morati da se brane kao tokom sukoba 1999. godine.

Dodala je da im je onemogućeno da kupe lekove, da moraju taksijem da dođu do Raške da bi nabavili najosnovnije lekove, a da je mnogo siromašnog naroda koji ne može da dođe do Raške.

Sastanku sa Srbima sa KiM u Raškoj prisustvuju ministri odbrane i policije Srbije, Nebojša Stefanović i Aleksandar Vulin, načelnik Generalštaba Vojske Srbije, Milan Mojsilović i direktor Kancelarije za KiM, Petar Petković.

Izvor Nezavisne/B92
Ostavite odgovor

Vaša email adresa neće biti vidljiva.