FIFA uvodi nove promene – odluka o ofsajdu će biti automatizovana

Foto: Pixabay

Fudbal se mnogo promenio u proteklim godinama, a svetska fudbalska organizacija, FIFA, namerava da napravi još jednu veliku promenu, kojom želi da smanji mogućnost ljudske greške kad je reč o ofsajdu.

Šef FIFE za globalni razvoj fudbala, Arsen Venger, želi da odluka o ofsajdu bude u potpunosti automatizovana, čime će se izbaciti odluka pomoćnog sudije.

“Postoje mnoge mogućnosti, zasad ne smem da govorim o njima, ali će to biti velika evolucija u suđenju. Sve se detaljno proučava, a tehnologija čak može da proceni da li je reč o ofsajdu ili ne, iako se radi o pet ili šest centimetara”, rekao je Venger.

Trenutne odluke i pravila o ofsajdu redovno prouzrokuju kontroverze u fudbalu, a najnoviji slučaj je pogodak Francuza, Kilijana Mbapea, protiv Španije u finalu Lige nacija.

Čak ni VAR nije mogao da reši problem, a Premijer liga sada testira različite debljine linija koje se povlače, u nameri da okonča kontroverze i debate.

Cilj FIFE je da ima efikasan alat do 2022. godine, koji će omogućiti u potpunosti automatizovane odluke o ofsajdu. Nakon toga će uslediti testiranja i odobravanje tehnologije 2022. godine, što znači da bi mogla da bude korišćena na Svetskom prvenstvu u Kataru naredne godine.

Promene se obično odobravaju u martu za narednu godinu, pa ne bi bilo iznenađenje ni da tehnologija počne da bude korišćena 2023. godine.

Izvor Glas Srpske
Ostavite odgovor

Vaša email adresa neće biti vidljiva.