Šerbedžija o prvom kastingu u Londonu: Rekao sam ne!

Foto: Wikimedia commons/FoNet/N1

Slavni glumac, Rade Šerbedžija, ispričao je kako je izgledao njegov prvi dolazak u London, gde je bio potpuno anoniman, te je morao da počne od nule i da odlazi na razne audicije.

“Jednom sam došao na kasting za malu ulogu u američkom filmu, pet rečenica. Dočekao me mladi reditelj, koji mi je rekao da me gledao u filmu Dušana Makavejeva – ‘Manifesto’, da ga obožava kao reditelja, a i da sam ja bio sjajan”, počeo je priču Šerbedžija za portal “Telegram”.

Njih dvojica su razgovarali pola časa, pa je Šerbedžija bio siguran da će dobiti ulogu.

“Umesto toga, reditelj me pozvao da pred kamerom pročitam tih nekoliko rečenica. Pogledao sam ga, rekao ‘ne’ i izašao napolje”, objasnio je glumac.

Nastao je neviđeni skandal, kasting direktorka je nazvala Šerbedžijinu agenciju i rekla da im više nikad ne smeju poslati tako arogantnog glumca.

“Reagovao sam tako, jer sam bio zgrožen situacijom u kojoj sam se nalazio. U to vreme, makedonski film reditelja Minča Mančevskog – ‘Posle kiše’, u kom sam igrao glavnu ulogu, postao je svetski hit, bio je kandidat za Oskara, pobedio je na festivalu u Veneciji, a ja sam u našem pozorištu i filmu odigrao na stotine uloga. A sad moram da idem na audicije za beznačajne uloge da bih preživeo”, kaže Rade Šerbedžija.

On je u pomenutom intervjuu ispričao i da je bio toliko zgađen kastinzima, da je supruzi Lenki, koja ga je vozila na audiciju za ulogu u filmu “Svetac”, kad su došli pred hotel na Hyde Parku, rekao – “Produži dalje, ne idem na audiciju”.

Lenka je, priča Šerbedžija, bez reči nastavila vožnju i kad su bili blizu Pikadilija, naglo okrenula volan, vratila se pred hotel i rekla: “Izlazi!”

Šerbedžija ju je bez reči poslušao i pokazalo se da nije pogrešio. Naime, kad ga je ugledao reditelj filma, Filip Nojs, odmah mu je rekao da mu se jako sviđa način na koji je glumio u filmovima koje je gledao. Čak mu se izvinio što mora da ga snimi.

“Imao sam veliki monolog i, kad sam ga završio, Nojs me gledao i ćutao. Onda je rekao – ‘dajte da to ponovimo’. Na pitanje jesam li negde pogrešio, odgovorio mi je: ‘Slušajte, imam suludu ideju, evo vam knjiga snimanja, pročitajte ulogu ruskog generala Borisa Tretjaka, odaberite neku scenu i dođite za sedam dana”.

Uloga Tretjaka je bila fenomenalna, sve je upućivalo da će film postići svetski uspeh, pa se Šerbedžija potrudio da odigra scenu kako treba.

“Kad smo završili probno snimanje, Nojs je izvadio flašu vina iz svoje crne torbe, te natočio dve čaše. Rekao mi je: ‘Ovo mi se jako sviđa, ali američki producenti žele za tu ulogu Entonija Hopkinsa ili Maksimilijana Šela, a ja želim vas. Poslaću im materijal, pa ćemo videti šta će odlučiti”, priča Šerbedžija.

Nakon sedam dana, agent je javio Šerbedžiji da su šefovi iz Los Anđelesa tu veliku ulogu dodelili upravo njemu.

U svoje vreme je svetski hit “Svetac” bio film s najvećim budžetom na svetu, Val Kilmer, koji je igrao glavnu ulogu, bio je najpopularniji glumac, a Šerbedžija je konačno dobio ulogu po meri svog talenta.

“Moram priznati da me u svetu i danas prepoznaju po tom filmu”, rekao je Rade Šerbedžija.

Pred kraj snimanja filma “Eyes Wide Shut” 1999. godine, veliki reditelj Stenli Kjubrik je na ručku sa Šerbedžijom i Tomom Kruzom rekao Radetu: Posle ovog filma, ti nećeš prestati da snimaš šest godina.

I tačno se to dogodilo, ispričao je Šerbedžija: “Šest godina sam dobijao uloge bez kastinga, producenti i reditelji su me sami pozivali”, zaključio je Rade.

Izvor Nezavisne/Informer.rs
Ostavite odgovor

Vaša email adresa neće biti vidljiva.