Volvo povlači 460.769 vozila zbog greške

Foto: Pixabay

Volvo Cars povlači 460.769 automobila starijih modela širom sveta, zbog neispravnih vazdušnih jastuka koji bi mogli biti smrtonosni u slučaju sudara.

Problem nastaje kad se vazdušni jastuk aktivira zbog sudara. Fragmenti naduvavanja unutar vazdušnog jastuka, mogu, u određenim slučajevima, da ispadnu i u najgorem slučaju da vas udare, što može dovesti do ozbiljnih povreda ili smrti, rekla je kompanija američkim regulatorima bezbednosti.

Volvo, u vlasništvu kompanije Geely, koji je nedavno potvrdio planove za izlazak u javnost, svestan je jednog incidenta koji je zbog problema izazvao smrt, prema dokumentima podnetim Nacionalnoj upravi za bezbednost saobraćaja na autoputevima.

Vozila, koja su pogođena, jesu stariji modeli Volvoa. Uključuju S80 2001-2006 i S60 2001-2009. Vozila su proizvedena u periodu od maja 2000. do marta 2009. godine. Više od polovine vozila – 259.383 – prodato je u SAD.

Iz Volvoa je rečeno da se problem javlja tokom vremena, ako su tablete za naduvavanje vazdušnih jastuka izložene povišenom nivou vlage i čestim visokim temperaturama naduvavanja.

Tablete mogu početi da se raspadaju i stvaraju čestice prašine, što povećava pritisak i “brzinu sagorevanja” uređaja. Ti faktori mogu prouzrokovati pucanje naduvavača i prskanje metalnih fragmenata po putnicima.

“U slučaju sudara, pri aktiviranju vazdušnog jastuka za vozača, delovi naduvavanja u vazdušnom jastuku mogu, u određenim slučajevima, da ispadnu, a u najgorem slučaju da vas udare, što može dovesti do ozbiljnih povreda ili smrti”, navodi Volvo.

Da bi rešila problem, kompanija će zameniti vazdušni jastuk za vozača, bez naknade za kupca. Planira da obavesti pogođene vlasnike već sledećeg mjeseca, kako bi popravili vozila.

Volvo nije otkrio očekivane troškove zamene vazdušnih jastuka, što može biti skupo. Masovno povlačenje 67 miliona vazdušnih jastuka od japanskog dobavljača automobila Takata, koštalo je automobilsku industriju milijarde dolara i dovelo do toga da kompanija ode u bankrot.

Komponente vazdušnih jastuka u vozilima Volvo, isporučivali su švedski AutoLiv i nemački dobavljač automobila ZF, prema dokumentima podnetim NHTSA.

Izvor Nezavisne/B92
Ostavite odgovor

Vaša email adresa neće biti vidljiva.

fuck idols real milf rides stepson.
porn videos