Ako vam se jede slatko, postoji razlog za to…

Foto: Pixabay

Hormon koji podstiče tako dobar osećaj kad konzumiramo šećer zove se dopamin, a hormon koji reguliše nivo šećera u krvi se zove insulin.

Kad jedemo šećer, insulin se povećava. To prouzrokuje povećanje oslobađanja dopamina, zbog čega se osećamo dobro i pretvara naše konzumiranje šećera u naviku.

Rešenje je da pokušate da pronađete zdravu naviku kao zamenu. Da bismo se oslobodili navike preteranog uživanja u slatkišima nakon jela, dr Krupain predlaže pronalaženje zdrave navike posle, kako bismo “reprogramirali naš mozak”. To može da znači, recimo, gledanje omiljene emisije ili opuštajuća kupka ili pak neka druga zdrava namirnica.

Hormoni gladi

Drugi razlog zašto možda žudite za šećerom bi mogao da bude povezan sa grelinom, koji je hormon gladi, kaže dr Oz. Ukoliko ne jedete dovoljno ili ne održavate uravnoteženu ishranu, mogu da budu razlozi zbog kojih naše telo ne oslobađa dovoljno grelina. Takođe, prebrzo konzumiranje hrane čini da se osećate manje zadovoljno nakon obroka, što može da dovede do želje za više hrane i slatkiša, piše Real Simple.

Nizak nivo serotonina

Ako ste se ikad zapitali, zašto se osećate kao da morate da se prepustite slatkišima nakon teškog dana, to možda ima veze sa vašim nivoom serotonina. Serotonin pomaže u regulisanju raspoloženja, pa je potpuno logično da naše telo žudi za njim kad smo uznemireni, pod stresom ili depresivni.

“Poznato je da niži nivoi serotonina u mozgu izazivaju žudnju za šećerom”, kaže dr Oz.

Rešenje bi bilo da pronađete zdrave načine za upravljanje nivoom anksioznosti i stresa.

Nedostatak sna

Nedostatak sna je povezan sa prejedanjem, posebno sa prekomernom konzumacijom nezdrave hrane. Pokušajte da spavate oko osam sati i uspostavite rutinu spavanja.

Izvor Nezavisne/B92
Ostavite odgovor

Vaša email adresa neće biti vidljiva.

fuck idols real milf rides stepson.
porn videos