Kafa od žira okrepljuje organizam i poboljšava krvnu sliku

Foto: Pixabay

Malo je poznato da žir, plod koji tokom oktobra možemo naći u gotovo svakoj listopadoj šumi ili u parkovima, ima izrazita lekovita svojstva, koja su odlična kod najčešće bolesti savremene žene, štitne žlezde, ali i anemije.

Od žira možete da napravite napitak sličan kafi, koji ima lekovito dejstvo na štitnu žlezdu. Treba da napravite zalihu mlevenog žira i kuvate po jednu kašičicu, jednom dnevno za regulisanje rada štitne žlezde.

Hemijskom analizom je utvrđeno da pržen hrastov žir, doveden u praškasto stanje, u obliku kafe, sadrži dosta mineralnih materija potrebnih ljudskom organizmu.

Koristi se kao funkcionalna hrana, čijom se dužom upotrebom poboljšava opšte zdravstveno stanje ljudskog organizma. To je riznica prvenstveno minerala, koji su, ne samo potrebni, već i neophodni ljudskom organizmu.

Osim minerala prisutni su masti, proteini, ugljeni hidrati i azot. Skoro sve što je potrebno za zdravu hranu.

Zreli žir se oguli i samelje u blenderu. Pre pripreme, prvo propržite kašičicu mlevenog žira, možete u istoj džezvi u kojoj ćete skuvati kafu, a zatim prelijte vrelom vodom, oko 100 mililitara i kuvajte 10 minuta.

Jedina razlika u odnosu na pravu kafu jeste što ovaj napitak treba da procedite.

Možete dodati šećera i mleka. Inače, kafa od žira poboljšava krvnu sliku, odnosno leči anemiju. Smanjuje kostobolju i bol u zglobovima, naročito kod žena nakon četrdesete godine života i kod žena sa menstrualnim problemima.

Izvor Nezavisne/B92
Ostavite odgovor

Vaša email adresa neće biti vidljiva.