Konzumirajte mandarine svaki dan

Foto: Pixabay

Počela je sezona mandarina, a stručnjaci savetuju da ovo ukusno voće konzumirate što češće, ako je moguće i svaki dan.

Najpre je važno razasniti kako najlakše možete da odaberete kvalitetne i ukusne mandarine – prema savetima stručnjaka bolje mandarine su teže, jer sadrže više vode i soka.

Bogate su vitaminima A, B i C, kalijumom, folnom kiselinom, magnezijumom, kalcijumom i gvožđem – zbog čega će značajno ojačati vaš imunitet u sezoni prehlada i gripa. U 100 grama narandžastog voća se nalazi oko 30 miligrama vitamina C, što zadovoljava trećinu dnevnih potreba za ovim nutritijentom.

Ukoliko imate problema s probavom – povećajte konzumaciju mandarina. Naime, na njima je bela vlaknasta mreža, koja umnogome pomaže i ubrzava rad probavnog sistema.

Mandarine pomažu čak i sa stresom, jer imaju opuštajući uticaj na nervni sistem. Ukoliko se nađete u teskobnoj situaciji ili imate problema s bolnim grčevima – jedite mandarine!

Ovo narandžasto voće je dobro i za srce i za kardiovaskularni sistem, jer su dobar izvor kalijuma, koji snižava krvni pritisak i normalizuje ritam srca. Osim toga, mandarine sadrže hranljive supstance koje sprečavaju nakupljanje lošeg holesterola na arterijama, što inače može dovesti do srčanog udara.

Znate li da mandarina može pomoći i vašoj koži? Uzmite četiri kriške mandarine, odstranite semenke i pomešajte ih zajedno sa malo jogurta i kašikom meda. Zatim nanesite na kožu lica i vrata, te ostavite da deluje 10-20 minuta. Maska će obnoviti vašu kožu i dati joj zdraviji i blistaviji izgled, a preporučuje se da masku koristite dva puta nedeljno.

Izvor Nezavisne/B92
Ostavite odgovor

Vaša email adresa neće biti vidljiva.