Amerika nema šanse u borbi za Tajvan

foto pixabay

Kina je spremna za očajničku borbu za Tajvan i ima dovoljno oružja da uništi Amerikance, navodi pekinški list “Huanću šibao”.
“Recimo otvoreno – SAD su izgubile sredstva da ostvare obećanje Tajvanu. Tajvanski moreuz i okolna područja potpuno su nadohvat ruke Narodnooslobodilačke vojske Kine, koja je sposobna da zada snažan udarac. Ako SAD budu koristile mornaricu i avione za borbu za Tajvan, to će im neizbježno ubiti vojnike”, navodi se u članku.

“Huanću šibao” napominje da je, “kao nuklearna sila sa pouzdanim sposobnostima nuklearnog protivnapada sa projektilima `dungfeng-41` i `đulang-3`, Kina potpuno sposobna da uništi američke podmukle planove za rizičnu uptrebu nuklearnog oružja”.

Kineski list ističe da “SAD više nisu zemlja sposobna da vojno ucjenjuje Kinu”, te da će Peking “prihvatiti bitku i definitivno pobijediti”.

“Upozoravamo Tajvance da ne vjeruju u čvrsta obećanja SAD. NJihovi trenutni postupci nisu ništa drugo nego geopolitičke smicalice u velikoj igri. Žele pružiti maksimalan otpor usponu Kine igrajući na `kartu Tajvana`. Ali, ovo nije karta za čiju su zaštitu Amerikanci spremni da se bore `na život i smrt`, žrtvujući mnogo američkih života”, napominje se u tekstu.

Posljednjih mjeseci zaoštrava se politička retorika Kine i Tajvana, kao i ona između Pekinga i Vašingtona, napominje “Geopolitika”.

Gotovo svi kineski mediji otvoreno pišu o odlučnosti Kine da se suprotstavi SAD po pitanju Tajvana i o donošenju odluke o sjedinjenju sa “kopnenom Kinom”.

Izvor Srna
Ostavite odgovor

Vaša email adresa neće biti vidljiva.