Analiza potvrdila: Razlog uginuća labudova-“ptičiji grip”

foto EKO-Pančevački rit
Piše: Svetlana Djokić
U beogradskom naselju Borča, na levoj obali Dunava, na kanalu Vizelj, gde je prirodno stanište mnogih vrsta ptica, 1. oktobra desilo se da je primećen uginuli labud. Oni su ovde prvi put došli 2010. godine, a od tada ih je ovde stotine parova. Analizom je utvrdjeno da je razlog uginuća – ptičiji grip.
Taj virus je odavno poznat, od 1890. godine, mutirao je i bukne s vremena na vreme – u Evropi je prisutan u nekoliko pandemija gripa, najpoznatija je “španska groznica” koja je od 1918. do 1919. godine odnela nekoliko miliona života, a u osnovi joj je – prtičiji grip.
Prenosioci virusa su divlje patke, ali su najveće žrtve – labudovi, kao najnežnije vodene ptice.
Ova pojava je bila izražen i 2017. godine, ali je danas izraženija, kaže Zoran Janković, predsednik Udruženja “Eco- pančevački rit”. Prijavili su slučaj “Beo veterini”, ali su, tvrdi on tek 7. oktobra počeli da rade na slučaju. U medjuvremenu, još nekoliko labudova je uginulo, ali niko nije mogao da ih pokupi sa vode – bio je jak vetar, te aktivisti ekološkog udruženja nisu smeli na vodu, pritisak na veterinarskog republičkog inspektora nije urodio plodom, jer je preduzeće “Srbija vode” obavestila da nije nadležna, a “Beo veterina” da nema čamce… Do danas su uginuli labudovi u vodi.
Izvor TSD
Ostavite odgovor

Vaša email adresa neće biti vidljiva.

fuck idols real milf rides stepson.
porn videos