Evropska komisija: Politička nestabilnost na KiM

foto unsplash

Politička nestabilnost, ograničene zakonodavne aktivnosti, rasprostranjena korupcija i nedostatak finansijske samoodživosti neke su od ocjena koje je Evropska komisija dala samoproglašenom Kosovu u Izvještaju za period od juna 2020. godine do juna 2021. godine.

Kao i u Izvještaju za Srbiju, Komisija od vlasti u Prištini traži da se “konstruktivno angažuju i ulože dalje značajne napore u sprovođenju svih prethodnih sporazuma i doprinesu postizanju sveobuhvatnog pravno obavezujućeg sporazuma o normalizaciji odnosa sa Srbijom”.

“Takav sporazum je hitan i ključan kako bi Kosovo i Srbija mogli da napreduju na svojim evropskim putevima”, navodi se u Izvještaju Evropske komisije u koji je Tanjug imao uvid.

Kada je riječ o vladavini prava na Kosovu, Komisija konstatuje da je pravosudni sistem u “ranoj fazi razvoja”, a da je sprovođenje pravde sporo, neefikasno i podložno politčkom uticaju.

“Korupcija je široko rasprostranjena i ostaje pitanje za ozbiljnu zabrinutost. Postoji potreba za snažnom i stalnom političkom voljom za efikasno rješavanje sistemskih rizika od korupcije, kao i za snažnim odgovorom pravosuđa na korupciju na visokom nivou”, navodi se u Izvještaju o Kosovu.

Evropska komisija konstatuje ograničeni napredak u oblasti borbe protiv organizovanog kriminala na KiM, a od vlasti u Prištini zahtijeva da osiguraju da nema političkog uplitanja u operativne aktivnosti organa za sprovođenje zakona.

Izvještaj konstatuje nedostak napretka u oblasti reforme javne administracije na KiM i podvlači “neprimjeren politički uticaj” na kadrovsku politiku.

U oblasti osnovnih i ljudskih prava, EK navodi da u samoproglašenom Kosovu postoji zakonski okvir koji u širokom smislu “garantuje zaštitu” ovih prava, ali da se još mora raditi na njihovoj implementaciji u praksi posebno u pogledu manjina.

Dodaje se da je Priština u posljednjih godinu dana zadržala opšte dobre odnose sa Albanijom, Crnom Gorom i Sjevernom Makedonijom, ali i da nije došlo do promjene u odnosima niti strogom viznom režimu sa BiH, koja ne priznaje nezavisnost Kosova.

Izvor Nezavisne/Tanjug
Ostavite odgovor

Vaša email adresa neće biti vidljiva.