“3G” pravilo od 1. novembra i na poslu u Austriji

Foto: Wikimedia commons

Austrija od 1. novembra uvodi takozvano “3G” pravilo – sertifikat o vakcinaciji, potvrda o preležanom kovidu 19 ili negativan test – na radnom mestu.

Ministar zdravlja, Volfgang Mikštajn, najavio je, nakon sjednice Vlade, da će od 1. novembra biti primenjeno “3G” pravilo na radnim mestima, na kojima se ne može isključiti fizički kontakt prema drugim licima.

Do 14. novembra će se primenjivati prelazni period, tako da svi oni koji nemaju jedan od tri tražena sertifikata, do tada moraju nositi maske višeg zaštitnog nivoa – FFP2.

“3G” potvrde su obavezujuće za sve one koji na poslu imaju kontakt sa drugim osobama, a to znači i u kancelariji ili u kantini.

Od ove mere neće biti pogođeni, na primer, vozači kamiona koji sami voze.

Za poštovanje mera će morati da se pobrinu poslodavci i zaposleni.

Mikštajn je rekao da se radi o daljoj “zaštitnoj mreži od korone”.

“Ne može biti da na radnom mestu postoji rizik od zaraze”, rekao je on.

Ministar rada, Martin Koher, istakao je da je pronađeno rešenje koje može da se primeni u praksi, a koje ima za cilj zaštitu ljudi.

Nova mera će omogućiti zaposlenima da, na mestima gde postoji obaveza nošenja maski, iste više ne nose ako imaju jedan od tri sertifikata.

Tako, na primer, zaposleni u supermarketima, ako imaju jednu od “3G” potvrda, ne moraju više da nose maske, dok će kupci i dalje morati da nose FFP2 maske.

Izvor Nezavisne/Tanjug
Ostavite odgovor

Vaša email adresa neće biti vidljiva.