Posle delte, dobijamo delta plus varijantu!

foto pixabay

Nova mutacija virusa korona, varijanta AY.4.2, koju neki nazivaju “delta plus”, pod budnim nadzorom je u Velikoj Britaniji.

Zdravstveni zvaničnici pomno prate ovu mutaciju delta varijante, koja je još uvijek dominantna u Britaniji, ali najnoviji podaci ukazuju na to da šest odsto svih genetski sekvenciranih slučajeva pripada novom soju, prenosi BBC.

Fransoa Balu, direktor Instituta za genetiku u Londonu, kaže da se varijanta AY.4.2 za oko 10 odsto lakše prenosi nego originalni delta soj, koji je dominantan i širom svijeta.

Iako bi AY.4.2 mogao da bude najzarazniji soj virusa korona od početka pandemije, stručnjaci kažu da je malo vjerovatno da će on uspjeti u većoj mjeri da izbjegne dejstvo trenutnih vakcina.

AY.4.2 je jedna od 45 podvarijanti delta virusa zabilježenih širom svijeta koju su naučnici identifikovali u julu i ona ima dvije karakteristične mutacije, nazvane Y145H i A222V, u spajk proteinu kojima virus zaražava ljudske ćelije, a za sada nema naznaka da je posljedica ovih promjena znatno viša prenosivost, ali to stručnjaci proučavaju.

Izvor Nezavisne/Tanjug
Ostavite odgovor

Vaša email adresa neće biti vidljiva.